CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, etkinlikte konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı Alpay Çelebi, federasyonun sadece Kıbrıslı Türklerin değil hem Kıbrıslı Rumların hem de Türkiye, Yunanistan ve Akdeniz’de kıyısı olan ülkelerin çıkarına olduğunu söyledi. Çelebi, federasyonu öldürmeye çalışanlara inat, tüm dünyaya federasyonu haykıracaklarını belirterek, Kıbrıslı Türklerin federasyon istencinin artarak devam ettiğini savundu.

KANBER: “ÖZGÜRLÜĞE VE DEMOKRASİYE İHTİYAÇ VAR”
Etkinliğe destek veren Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber de kısa bir konuşma yaparak, uluslararası hukuka, özgürlüğe ve demokrasiye ihtiyaç olduğunu, toplum için yıllardır yanan barış ateşinin tekrardan alevlenmesini önemli bulduğunu söyledi. 

ERHÜRMAN: “KIBRIS TÜRK HALKI ÇÖZÜM İSTİYOR”
“CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, Kıbrıs Türk halkının çözüm istediğini vurgulayarak, gerçekleşebilecek tek çözüm formülünün siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki bölgeli federasyon olduğunu söyledi. “Tek yürek, tek beyin olma zamandı geldi” diyen Erhürman, insanların göç etmesini istemediklerini, çocukların geleceklerini bu topraklarda kurmalarını istediklerini vurguladı. Çözümsüzlüğün çözüm olmadığını söyleyen Erhürman, “Bu ülke çözümsüzlüğe mahkûm edilemez” dedi. 

“YAKTIĞIMIZ BU ATEŞ YÜREKLERİMİZİN ATEŞİDİR, HİÇ SÖNMEDİ, SÖNMEYECEK”
İnsan onuruna yaraşır bir hayatı bu topraklarda kurmak istediklerini kaydeden Erhürman, “Eşitlik, özgürlük, demokrasi, kendi ayaklarımız üzerinde durmak ve elbette çözüm istiyoruz. Hep barışı istedik, hep barış istiyoruz” dedi. Erhürman, çözümsüzlüğün çözüm olmadığını yaşayarak öğrendiklerini belirterek, “Hem kapsamlı çözüme ulaşmak için, hem de kapsamlı çözüme giden yolda bu topraklarda üretmek için, ürettiğimizi satmak için, sadece üretmekle kalmayıp bütün dünyayla paylaşmak için, özgüvenimizle bu yollarda hep yürüdük, bundan sonra da yürümeye devam edeceğiz. Yaktığımız bu ateş yüreklerimizdeki ateştir, hiç sönmedi, hiçbir zaman da sönmeyecek” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim