AKEL Merkez Komitesi’nin Kıbrıs sorunu masası Başkanı Uluslararası İlişkiler uzmanı hukukçu Tumazos Çelebis “Mülkiyette daha fazla ilerleme olmazsa bugünkü şartlarda daha ileriye gitmemiz çok zor” dedi.

Çelebis, Alithia’ya verdiği ve gazetenin “Çözümün Anahtarı Mülkiyet” başlığıyla aktardığı özel röportajda, 14 Eylül’de sonlanan yoğunlaştırılmış turda ilk dört başlıkta (Yönetim, AB, Mülkiyet, Toprak ve Güvenlik) yakınlaşmalar kaydedildiğini ancak çoğu mülkiyet başlığında olmak üzere, önemli anlaşmazlıklar var olmaya devam ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Diğer üç başlığın aksine Mülkiyet, yakınlaşma ekseninde bulunmuyor. Türk tarafının, diğer konularda anlaşma yörüngesine ulaşılmadan Toprak ve Güvenlik başlıklarının özlü müzakeresine girmeyeceğinden yola çıkıldığında, mülkiyette daha çok ilerleme olmadan, bugünkü şartlarla diğer konulara ilerlememiz çok zor.”

“GEÇMİŞTE YAPILAN HATALARIN TEKRAR EDİLECEĞİNİ ZANNETMİYORUM”

Liderlerin 14 Eylül tarihli ortak basın bülteninin sürpriz içermediğini belirten Çelebis “bence en önemli unsur, Genel Sekreter’i müzakere sürecine daha çok şahsen dahil edilme niyetidir. Bu niyetin nasıl gerçekleştirileceğini göreceğiz ancak hakemlik gibi geçmişte yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan hataların tekrar edileceğini zannetmiyorum. Bu sefer çözümün liderler tarafından onaylanması ve referanduma sunulması gerekiyor. Herkesçe onaylanacağının kesin olması için de Kıbrıs aidiyetinde olması şart” dedi.

Tumazos Çelebis, hazırlıklı ve ne istendiği bilinerek gidilmesi, mümkün olanı mümkün olmayandan ayırabilmeleri, ilke tezlerinden ödün vermemeleri ve öteki tarafın (Kıbrıs Türk tarafı) endişelerine tatmin edici cevaplar vermeleri halinde 25 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek üçlü zirveden korkacak hiçbir şeyleri olmadığını söyledi. 

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜK SİYASİ KARARLAR ALMASI GEREK”

Çözüme ne kadar yakın-ne kadar uzak olunduğunu kimsenin bilmediğini, mülkiyette yakınlaşma yörüngesine girilmediğini, Toprak ve Güvenlik konularının da derinlemesine görüşülmediğini hatırlatan Çelebis “Toprak ve Güvenlik başlıklarında Türkiye’nin büyük siyasi kararlar alması gerektiğini” iddia etti. Çelebis, görüşünü şu sözlerle dile getirdi:

“Göçmenlerin yüzde 50’den fazlasının Rum idaresi altında geri dönmesine olanak tanıyacak ölçüde toprak düzenlemesi gerektiği ve Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkı olamayacağı konularında siyasi karar alınırsa bu başlıklarda çok kısa zamanda sonuca ulaşılabilir.”

“PLANIN TARTIŞILMASI İÇİN MAKUL SÜRE TANINMALI”

Çelebis, nihayetinde çözüme varılabilirse çözüm planının tartışılması, herkesin görüşünü belirtmesi için makul süre tanınması ve herkesin, halkın iradesine saygılı olması gerektiğini belirterek “Kimsenin kendi siyasi görüşlerini dayatmak için gerçekleri şirinleştirmeye veya şeytanlaştırmaya hakkı yok. Umarım bu sefer, referandum aşamasına varırsak, bu ilkeye saygı gösterilir. Ancak itiraf edeyim, hepimizin bunu yapacağından o kadar da iyimser değilim” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim