Platform, 5 maddelik ilkelerini açıklayarak, kuruluşunu duyurdu; Kıbrıs’ta barışın ve çözümün gerçekleşmesi için aralarına katılacak yeni örgüt ve kişilere ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Çözüm ve Barış Platformu adına Okan Dağlı imzasıyla yapılan açıklamada, “33 örgüt olarak yola çıktığımız bu günde adamızda çözümle birlikte kalıcı bir barışın gerçekleşmesi ve barış kültürünün de egemen kılınması için iki toplumda aktif çalışmayı hedefleyen Çözüm ve Barış Platformu olarak adada federal bir çözümün alternatifi olmadığını tekrardan vurguluyoruz” denildi.

Platformun 5 ilkesi de şöyle açıklandı:
“1. İki toplumlu ve iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı, tek uluslararası kimliği olan birleşik federal Kıbrıs için mücadele etmek.
2. Her iki lideri de barışın sağlanabilmesi için cesaretlendirmek ve çözüm yönünde atılacak adımları desteklemek.
3. Kıbrıs'ın kuzeyinde çözüm ve barış mücadelesi veren tüm örgütleri ve kişileri bir araya getirmek.
4. Yukarıda vurguladığımız federal ilkeleri içeren olası bir referandum sürecinde her iki toplumdan da çözüm güçleriyle birlikte ve koordineli çalışıp anlaşmanın onaylanmasını sağlamak.
5.Çözüm süreci ve sonrasının toplumun geniş kitleleri tarafından sahiplenilmesine yönelik farkındalık yaratmak ve Federal Kıbrıs'ın vatandaşlarının Birleşik Kıbrıs'ta barış içinde bir arada yaşam kültürünü pekiştirme ve sürekli kılma için ortak mücadele etmek.”

ÇÖZÜM VE BARIŞ PLATFORMU’NU OLUŞTURAN ÖRGÜTLER

Platformu oluşturan örgütler şunlar:
“Dayanışma, Mağusa İnisiyatifi, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), DAÜ Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Kooperatif Çalışanları Sendikası (Koop-Sen), Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-iş), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (KTMMOB), Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Halk Sanatları Vakfı (HAS-DER), Biyologlar Derneği, Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM), Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Doğu ve Güneydoğu Kültür Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Göçmenköy Taşkınköy Kültür Sanat Derneği (Göç-Taş), Akçay Kültür Sanat Derneği, 11 Meşale Derneği, Lefkoşa Folklor Derneği (FOLKDER), Gençlik Merkezi, Kuir Kıbrıs Derneği, POST Research Institute, Management Centre, Center of Migration Identity and Rights Studies.”

Editör: TE Bilisim