Cumhurbaşkanı Akıncı, ralli sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, üçüncü yıldır tekrarlanan rallide her yıl gelip halkın coşkusunu paylaşma fırsatı bulduğunu kaydederek, özel etaba katılan Kıbrıslı Türk yarışmacılar yanında Türkiye'den de katılanlar olduğunu söyledi ve tüm gençleri kutladı.Rallide kaza geçiren pilota geçmiş olsun dileklerini ileten Akıncı, "Bu olayın bence birkaç altı çizilmesi gereken husus var" diyerek şöyle konuştu:"Bir tanesi uluslararası nitelikli ve gençlerin çok ilgi gösterdiği ralliye halkımızın coşkulu ilgisinin altı çizilmesi gerekir. Bunun çeşitli nedenleri var diye düşünüyorum. Sadece gençlerin sevdiği spor olmasıyla açıklanamaz. Hem odur ama hem de Kıbrıs Türkü'nün yıllarca bu tür uluslararası nitelikli organizasyonların dışında kalmasının çok önemli bir neden olduğunu değerlendiriyorum. Kıbrıs Türk halkına karşı yapılmış bu haksızlık, ambargoların yarattığı bir durum ve tabi ki Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden de kaynaklanan bir durum. Ama bu ilgi ve coşku bize bir şeyi gösteriyor. Kıbrıs Türkü mutlaka bu uluslararası organizasyonların içinde olabilecek, hatta ev sahipliği yapabilecek konumda olmalıdır ve olacaktır. Bu, Kıbrıs Türkü'nün ve gençlerin en doğal hakkıdır."Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 50 yıllık Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlüğü gerçekçi ve makul ölçüler içinde kalmak kaydıyla ,Rumların da katkısıyla çözümlenmesi dileğinde bulunarak "Kıbrıs Türk gençleri de sadece bu alanda değil bütün spor alanlarında uluslararası organizasyonların birer parçası haline gelsinler ev sahipliği de yapabilelim ve yeni bir boyuta bu işi taşıyabilelim" dedi.Cumhurbaşkanı Akıncı, yarışmada az sayıda sporcu kaldığını belirerek onlara başarı diledi ve "Başarı olsun olmasın önemli olan katılmaktır, böylesi bir organizasyonda yer aldıkları için onları canı gönülden kutluyorum" ifadelerini kullandı.
"TİYATRO TARTIŞMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ VE ÜZÜCÜ"
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Tiyatro Örgütü'nce Salamis Antik Tiyatro'da oynanan Antigoni oyunuyla ilgili Rum tarafından gösterilen tepkiler konusundaki soru üzerine, anlamsız bir tartışma yapıldığını vurguladı. Bu tartışmayı yapanların, Kıbrıs'ta iki toplumun değil çözüm ve tiyatro; birlikte en ufak birşey yapmasını istemeyen kesimler olduğunu söyleyen Akıncı, "Kendi aralarında bu anlamda bir tartışmanın yaşanması gerçekten düşündürücü ve üzücüdür ancak bu mantaliteyi biz biliyoruz" dedi.
"BU, ÇÖZÜM İSTEMEMEK ANLAMINA GELİR"
Akıncı, bu yaklaşımların Kıbrıs'ta iki toplumlu, iki kesimli, federal bir yapıya ve anlayışa karşı olduğunu, bunun da adada çözüm istememek anlamına geldiğini vurguladı.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta bulunacak çözümün adının ancak "federasyon" olabileceğini vurgulayarak "Toplumları yakınlaştırmak, kültürel etkinliklerle barış ve federal kültürünün gelişmesini teşvik etmek onların işine gelmiyor" diye konuştu.Bu kişilerin, bu tür etkinliğe katılan Yunanistan'ın tiyatro ekibi dahi olsa gidip Yunan elçiliğinin önünde tepki koyabildiğini, konuyu Sayıştay'a taşıyabildiklerini ve böylesi güzel bir etkinlikten çirkinlik üretebildiklerini kaydeden Akıncı sözlerini şöyle tamamladı:
"BU GÜRÜLTÜLERE ALDIRMADAN YOLA DEVAM"
"Ama şunu gözlemliyorum ki onların yaratmaya çalıştığı bütün bu olumsuz havaya rağmen o gece Salamis'e binlerce insan gelmiş, katılmış ve orda güzel bir etkinlik gerçekleşmiş. Dolayısıyla barışı, kültürü, sporu birlikte çalışmayı savunanlar bu gürültülere aldırmadan yollarına devam etmelidirler diye düşünüyorum
Editör: TE Bilisim