Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusunun Güney Kıbrıs’ta gündemden düşmesinin en önemli nedeninin ekonomik kriz olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ankara’da Limak Ambasasador Otel’de diplomasi muhabirleriyle bir araya gelen Özgürgün, çeşitli kanal ve gazetecilerden katılımcılarla gerçekleşen toplantıda soruları yanıtladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ekonomik sıkıntıları bahane ederek Kıbrıs konusunda yıllardır süren müzakereleri ikinci plana attığını söyleyen Özgürgün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in göreve gelir gelmez birçok sorunla boğuştuğunun bilindiğini ve ailesinin de bazı olaylara karışmasının kendisini zor duruma soktuğunu kaydetti.

Özgürgün, geçen haftalarda Kıbrıslı Rumların ekonomik kriz nedeniyle eylem yaptığını ve bu eylemler sırasında Rum milliyetçiliğinin ve fanatizminin körüklenerek Türk bayrağının yakılmasına varan sonuçlar ortaya çıktığını dile getirerek, müzakerelerin tekrar başlaması yönünde herhangi bir zeminin hazır olmadığının açıkça görüldüğünü söyledi.

“KIBRIS KONUSU DAHA DA GERİYE ATILDI”

Kıbrıs konusunda yeni inisiyatif olup olmayacağının sorulması üzerine Özgürgün, Başkanlığa yeni seçilen Anastasiadis’in, göreve geldiği ilk günlerden itibaren ekonomik sıkıntılarla karşılaştığını ve kabinesindeki Maliye Bakanı’nın istifa edip yerine çok genç birinin atandığını hatırlatarak, Kıbrıs konusunun Rumların gündeminden daha da geri plana atıldığını söyledi.

“EOKACILARIN PARTİSİNDEN BAŞKAN SEÇİLDİ”

Anastasiadis’in “EOKA’cıların partisi” olarak bilinen DİSİ’den seçilerek Başkanlığa geldiğini ifade eden Özgürgün, buradan hareketle Kıbrıs sorununun çözümünün nasıl gerçekleşebileceğinin ise düşündürücü olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE’DEN GELECEK SU BARIŞ SUYU OLACAK”

Kıbrıs konusunun çözümünün ekonomik açıdan önemine değinen Özgürgün, bir müddet önce Rum yönetimine elektrik satıldığını hatırlatarak bu konunun Kıbrıslı Türkler tarafından “politize edilmediğini” söyledi.

Özgürgün, Türkiye’den gelecek olan suyun ise “barış suyu” olacağını kaydederek adaya çözüm getirecek önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

“ÇÖZMEK İSTEDİK ÇÖZEMEDİK”

“Çözümsüzlük çözüm müdür?” sorusu üzerine Özgürgün, “Bugüne kadar ortaya konan tüm planlara Kıbrıs Türk tarafının onay verdiğini çözüme yanaşmayan taraf ise Rum tarafıdır. Çözmek istedik çözemedik” cevabını verdi.

ÇÖZÜM OLMAZSA İKİ DEVLETLİLİK KAÇINILMAZ

İki devletli çözümle ilgili görüşü istenen Özgürgün, bugüne kadar ana hedefin Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde bir çözüme ulaşmak olduğunu hatırlatarak, bu yönde çok sayıda önerinin Kıbrıs Türk tarafınca ortaya konduğunu belirtti.

Özgürgün, müzakerelerin ilanihaye devam edemeyeceğine vurgu yaparak, bir çözüme ulaşılmaması halinde iki devletli çözümünün kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.  
Editör: TE Bilisim