Bugünkü liderler görüşmesindeki krizin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, liderlerle ayrı ayrı biraraya geliyor.

Eide ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile saat 17.00’de biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşme 2 saat sürdü.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, iki toplumu onlarca yıl bölen bir konunun tekrardan gündeme taşındığını ifade ederek, bunun da iki toplum arasındaki güveni zedelediğini söyledi.

“Benim ve iki liderin ortak hedefi bugünkü toplantıda bu konuyu açıklığa kavuşturmaktı, bu konuyu geride bırakacak süreci ilerletmekti.” diye konuşan Eide, toplantının bu amaçla başladığını ancak daha sonra havanın değiştiğini söyledi.

Ancak her iki Liderin de süreci ileriye doğru götürmek konusunda kararlı olduklarını ifade eden Eide, “Her iki lider de bu olayın süreci durdurmaması konusunda kararlılıklarını belirtmiş bulunuyorlar.” Diye konuştu.

Eide, her iki toplum içerisinde de süreçin başarısızlıkla sonuçlanmasını isteyenler olduğunu belirterek, esas mücadelenin sorunu çözmeye çalışanlar ve sorunun çözümlenmesini istemeyenler arasında geçtiğini kaydetti.

Eide, “biliyoruz ki dünyada çok az sayıda barış süreci sorunsuz ilerliyor. Bir kez daha yinelemek istiyorum. Süreci ve Liderleri aşağıya taşımak için çok daha fazla çabalar olacaktır. Bu Kıbrıslı Türkler’e karşı Kıbrıslı Rumlarla ilgili bir mücadele değildir. Bu çözüm isteyen Kıbrıslılar ve çözüm istemeyen Kıbrıslılar arasında yürütülen bir mücadeledir.”diye konuştu.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile biraraya gelecek.

Editör: TE Bilisim