Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler Genel Sekreteri Kutlay Erk başkanlığındaki heyet dün Güney Lefkoşa’da AKEL Genel Merkezi’ne giderek AKEL Genel Sekreteri AndrosKiprianuve heyeti ile görüştü. CTP’li heyette Örgüt Sekreteri Niyazi Düzgün, Sivil Toplum ÖrgütleriSorumlusu Ali Gulle, Dışilişkiler Sekreteri Armağan Candan yer aldı. Toplantının ana gündem maddesini Kıbrıs Sorunu oluşturdu. Bilindiği gibi dün müzakereciler Kudret Özersay ve AndreasMavroyannis özlü müzakerelere başladı. Özlü müzakerelerin başlamasıyla birlikte Kıbrıs’ın hem güneyinde hem de kuzeyinde çözüm mesajı vermek isteyen iki parti heyeti AKEL Genel Merkezi’nde yaklaşık bir saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ilk sözü alan AKEL Genel Sekreteri AndrosKiprianu, yıllardan sonra 1 Mayıs’ın ortak kutlanmasının ve özlü müzakerelerin başlamasının ardından CTP heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Özlü müzakerelerde erken sonuç alınması konusunda iyimser olmadıklarını belirten Kiprianu, sonuç alıcı öneriler üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini söyledi.

ERK: “ÖNEMLİ GÜNLERDEN GEÇİYORUZ”
CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Kıbrıs Sorununda önemli günler yaşandığını ve son günlerde yaşananları değerlendirmek için AKEL’i ziyaret ettiklerini söyledi. Kıbrıs’ın kuzeyindeki çözüm güçleri olarak Annan Planı döneminde sadece kuzeyde çalışma yaptıklarını kaydeden Kutlay Erk, güneyde herhangi bir çaba sarfetmediklerini, bu sayede de iki tarafın birbirini anlamadan bir anda kendilerini referandumda bulduğunu belirtti.

“KARŞILIKLI ÇALIŞMA YAPMALIYIZ”

Gelinen aşamada iki tarafın da birbirini daha iyi anlamaları için karşılıklı olarak çalışma yapmaları gerektiğine işaret eden Erk, Kıbrıs’ın güneyindeki sivil toplum örgütleri ve siyasi partileri ziyaret edeceklerini kaydetti. Sivil toplum örgütleri ve siyasi parti ziyaretlerini tamamlamalarının ardından medya kuruluşlarını ziyaret edeceklerini vurgulayan Erk, sanayi ve ticaret odalarını da ziyaret etmek için bir takım çalışmaları başlattıklarını açıkladı.

“ANASTASİADİS EKİBİNE HER PARTİDEN BİR TEMSİLCİ ALDI”

1 Mayıs kutlamalarının bu yıl ortak yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, Kıbrıslı Türkler ve Rumların ortak bir vatanda ortak yaşamak istiyorlarsa geleceklerinin de ortaklaşa kurulması gerektiğinin altını çizdi. Eroğlu’na Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkaracağına inanmadıklarını ifade eden Erk, Eroğlu’nun Anastasiadis’ten tek farklı noktası bulunduğuna dikkat çekti. Anastasiadis’in görüşmeci ekibine her partiden bir temsilci kattığını vurgulayan Erk, Eroğlu’nun ise kendi ekibini kurarak yola devam ettiğini aktardı.

“ANASTASİADİS EROĞLU’NA ZEMİN HAZIRLADI”

Talat-Hristofyas arasında yürütülen görüşmelerden sonra onların bıraktığı yerden müzakerelere devam edilmesi gerektiğini belirten Erk, ne Eroğlu’nun ne de Anastasiadis’in buna yanaşmadığını ve uzlaşılan konuları bir kez daha gündeme getirdiklerini belirtti. Uzlaşılan konuların yeniden gündeme gelmesinde Anastasiadis’in büyük payı olduğuna dikkat çeken Erk, bu sayede Anastasiadis’in görüşmeleri uzatma konusunda Cumhurbaşkanı Eroğlu’na zemin hazırladığını ifade etti.

“HAFTADA BİR KEZ GÖRÜŞEREK ÇÖZÜLMEZ”
Kıbrıs Sorununun haftada bir yürütülecek müzakerelerle çözülemeyeceğini anlatan Kutlay Erk, müzakere heyetinin Talat ve Hristofyas’ın yaptığı gibi birden fazla görüşmesi gerektiğini belirtti. Müzakerelerden erken sonuç alınmak isteniyorsa birden fazla görüşme yapılmasının şart olduğuna değinen CTP-BG Genel Sekreteri Erk, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin görüşmecilere yardımcı olabilmek adına iki tarafta da çalışma sürdürmeleri gerektiğinin altını çizdi. Erk, bu konuda CTP-BG ve AKEL’e büyük görev düştüğünü ifade ederek sözlerini noktaladı.

KİPRİANU: “LİDERLERİ RAHAT BIRAKMAMALIYIZ”
Rum lider NikosAnastasiadis ve Türk lider Derviş Eroğlu arasında yürütülen müzakerelere inanmadıklarını belirten AKEL Genel Sekreteri AndrosKiprianu, iki liderin rahat bırakılmaması gerektiğini, çözüm güçlerinin görüşmeleri takip etmeleri gerektiğini ifade etti. Yürütülecek özlü müzakerelerden Ağustos ayına kadar bir sonuç alınacağına inanmadıklarına vurgu yapan Kiprianu, Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de Kıbrıs Sorununa etki yapacağının altını çizdi. Kiprianu, CTP ve AKEL’in Kıbrıs sorunuyla ilgili ortak bir çalışma grubu oluşturup sorunun çözümüne katkı sağlamak için ortak öneriler yapmaları gerektiğini kaydetti.
 
Editör: TE Bilisim