KIBRIS MANŞET - ÖZEL

Türkiye’den gönderilen 2 bin adet COVID-19 PCR Test kitleri, Qiagen’in PCR cihazına uyumlu olmadığı için kullanılamayıp, atıl olarak bekletiliyor.

Kıbrıs Manşet yazarı Dr.İlker İpekdal,  COVID-19 PCR Test kitlerinin Koronavirüs tespitinde altın standartlara sahip ve daha ekonomik olduğunu ancak ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılamadığını ifade ederek 2 bin test kitini neden kullanmıyoruz diye soruyor.

Hızlı Test olarak da bilinen Immunoglobulin testleri , kişi virüsle karşılaştıktan uzunca bir süre sonra pozitiflik veriyor. Taşıyıcıları ise tespit edemiyor. Dolayısıyla, Koronavirüs ile mücadelede, PCR Testi daha ön plana çıkıyor.

Ülkemizde, PCR testi sadece Dr. Burhan Nalbantoğlu devlet Hastanesi’nde yapılmakta. Ancak, bunu yapabilecek başka merkezler de var. Dahası, devletimizin elinde de bir değil, iki PCR cihazı olmasına rağmen, sadece bir tanesi aktif olarak kullanılıyor. Bunun sebebi de tam olarak açıklanabilmiş değil.

Qiagen firmasına ait olan ve 2019 yılında alınan PCR cihazının COVID-19 Test kitinin birim maliyeti 500 TL dolaylarında! Türkiye’den gönderilen 2 bin adet COVID-19 PCR Test kiti ise, Qiagen’in PCR cihazına uyumlu olmadığı için kullanılamayıp, atıl olarak bekletiliyor.

Üstelik bu COVID-19 PCR Test kitinin birim maliyeti ise 100 TL dolaylarında! Devlette atıl bekletilen PCR cihazının ve kitlerinin neden kullanılamadığı konusu ise cevaba muhtaç bir konu. Ülkemizde, Koronavirüs testleri şu an hala tek merkezli yürütülüyor. Bu da bize ciddi zaman kaybettiriyor!

Editör: TE Bilisim