Lefkoşa Merit Otel’de bugün saat 11.00’de gerçekleşen basın toplantısında, proje çalışma grubunda bulunan Polis Genel Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, Hukuk Dairesi, SOS Çocuk Köyü yetkilileri ve uzmanları hazır bulundu.

Basın toplantısına bağımsız adli tıp uzmanı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği temsilcisi de katıldı.

Uzmanlar basın toplantısında proje hakkında sunum yaptı.

“SUÇA İTİLMİŞ YA DA SUÇUN MAĞDURU OLAN ÇOCUKLARIN YENİDEN TOPLUMA KAZANDIRILMASI”

Meral Eroğlu, Çocuk Odaklı Toplum Projesi’ni ülkenin sosyal ve ekonomik imkânları dikkate alınarak, çocuklara ilişkin yapıcı sosyal politikalar oluşturulmasına katkı koymak için başlattıklarını vurgulayarak, söz konusu proje ile ilgili çalışmaların daha önce de kamuoyu ile paylaşıldığını anımsattı.

Eroğlu, “Bundan böyle de proje hakkındaki gelişmeleri eş zamanlı olarak basınla ve basın aracılığı ile kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, devlet, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının katılımlıya hazırlanan Çocuk Odaklı Toplum Projesi’nin ulaştığı nokta hakkında yaptığı basın açıklamasında suça itilmiş ya da bir suçun mağduru olan çocukların yeniden topluma kazandırılmasının önemine dikkat çekti.

Meral Eroğlu, çalışmalarda Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Konvansiyonu’nu ve çağdaş uygulamaları dikkate aldıklarını vurguladı.

“MEVZUATLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR SON AŞAMADA”

Çalışmalarının suça karışmış ya da suçun mağduru olan çocukların yeniden topluma kazandırılması anlayışı ile şekillendiğini yineleyen Eroğlu, “Bir yıldan daha kısa bir sürede, çocuklarla ilgili yasalarda gerek değişiklik, gerekse yeni yasa için tasarılar hazırlandı. Mevzuatla ilgili çalışmalarımız son aşamaya taşındı” dedi,

Meral Eroğlu şunları ekledi:

“Bu proje hem fail olan hem de mağdur olan tüm çocukları kapsamaktadır.  Suça karışmış ya da mağdur konumdaki çocuklarımıza karşı adalet sisteminin yaklaşımını, çocuk merkezli bakış açısına göre düzenlemeyi, bir adım daha atarak çocukların rehabilite edilmeleri yönünde destekleyici bir mekanizma oluşturulmasını hedeflemektedir.”

“ÖNYARGI VE ÖTEKİLEŞTİRMEYİ BİR TARAFA BIRAKTIK”

Çocuk Odaklı Toplum Projesi çalışmalarında suça karışmış çocuklara karşı oluşan önyargıyı ve ötekileştirmeyi bir yana bıraktıklarını ifade eden Meral Eroğlu, çocuk odaklı yaklaşım sergilemeyi seçtiklerini kaydetti.

“Suçlu çocuk değil, suça karışmış çocuk yaklaşımını tercih ettik” diyen Eroğlu, “Fail durumundaki çocukları cezalandırmak yerine rehabilite edilmelerini ön plana çıkardık” ifadesine yer verdi.

“REHABİLİTASYON MERKEZİ KURULACAK”

Konuyla ilgili yaptıkları girişimler hakkında bilgi veren Meral Eroğlu, suça karışmış çocuklar için rehabilitasyon merkezi kurulmasını için Bakanlar Kurulu kararı ile 22 dönümlük bir arazi sağlandığını açıkladı.

Eroğlu, “Rehabilitasyon Merkezi’nin sağlıklı çalışması sonucunda, çevresinin veya sosyal şartların kurbanı olan çocuklar, yeniden toplumdaki yerini alabilecek” dedi.

“ÇOCUK İZLEM MERKEZİ’NİN AMACI”

Projenin diğer hedefinin suçun mağduru olan çocuklar için hizmet vermesi öngörülen “Çocuk İzlem Merkezi”nin kurulması olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, merkez hakkında şu bilgileri verdi:

“Buradaki temel amaç; istismara uğrayan mağdur çocukların soruşturma ve yargı sürecindeki ikincil mağduriyetlerinin önlenmesi, deşifre edilmeden gizlilik kapsamında ve ilgili kurumların tam bir işbirliği ile bu süreci atlatmalarını sağlamaktır.”

“ÇOCUK ADALET SİSTEMİ’NDE ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER OLACAK”

Hedeflerlerine tamamen ulaşmaları halinde, Çocuk Adalet Sistemi’nde önemli değişimler gerçekleşeceğini kaydeden Meral Eroğlu, “Özellikle çocuk istismarı ve ihmali vakaları ile karşılaşıldığı durumlarda, sürece dahil olan tüm kurumların işbirliği içinde, etkin ve bilinçli bir şekilde çocuğa yaklaşmaları sağlanacak” dedi.

“İKİNCİL İSTİSMARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

İstismar ile ilgili inceleme ve soruşturma sürecinde yer alan kurumların benzer işlemleri tekrarlamaları neticesinde oluşan ikincil istismarın önüne geçileceğini de belirten Eroğlu, “Çocuğun cinsel istismarında, değişik aşamalarda çalışan uzmanlar arasında işbirliği ve iletişimin eksikliği giderilerek 5-6 aşamada tamamlanan işlemler bir defada yerine getirilecek” ifadesine yer verdi.

“ÇOCUK İZLEM MERKEZİ YASA TASARISI YENİ İSTİHDAMLAR GEREKTİRMEYECEK”

Hazırlanan Çocuk İzlem Merkezi Yasa Tasarısı’nın yeni istihdamlar gerektirmeyeceğini ifade eden Meral Eroğlu, bu çalışmanın ek mali külfet getirmeyecek yepyeni bir anlayışın ürünü olduğunu söyledi.

“HALKIN VE PROJEYE GÖNÜL VERENLERİN HEM YENİ HÜKÜMETTEN, HEM DE YENİ MECLİSTEN BEKLENTİLERİ VAR”

Kurumların birbiriyle uyum ve işbirliği içerisinde çalışmasını esas alan Tasarı ve Tüzüklerin mevzuata kazandırılması noktasında olduğunu belirten Eroğlu, “Halkın ve projeye gönül verenlerin hem yeni hükümetten, hem de yeni meclisten beklentileri var” dedi.

Meral Eroğlu, “Yasa tasarısı düzeyine ulaşan çalışmaların hükümet tarafından gerekli yasal prosedür işletilerek meclise sevki ve yasalaşması en büyük temennimizdir” ifadesine yer verdi.

MERAL EROĞLU, KATKI KOYANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Eroğlu, basın toplantısının sonunda Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hukuk Dairesi, Polis Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Dairesi, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve SOS Çocuk Köyü temsilcileri ile Cumhurbaşkanlığı yetkilileri ve personeline katkılarından ötürü teşekkür etti.

Editör: TE Bilisim