Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Abdullah Y. Öztoprak ile Yeniboğaziçi Belediyesi Başkanı Cemal Biren arasında Cittaslow ‘Sakin Şehire’ her türlü yardım için Doğu Akdeniz Üniversitesi ile Yeniboğaziçi Belediyesi arasında protokol imzalandı.
İmzalanan Cittaslow protokolü sonrasında Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Yeniboğaziçi Belediyesi işbirliği ile başlatılan Cittaslow çalışmalarına yeni bir boyut getirdi. Önümüzdeki Haziran ayında gerçekleşecek olan genel kurulda Yeniboğaziçi’nin Cittaslow hareketine adaylığının kabul edilmesi durumunda Kıbrıs’ta bir ilk gerçekleşecek.
Cittaslow Hareketi, 1999 yılında İtalya’nın Tuscany bölgesinde küçük bir kasaba olan Greve in Chianti’nin belediye başkanı Paolo Saturnini tarafından başlatılan akım, küreselliğe karşı bir direniş olarak ortaya çıktı. Kentsel dokuyu, yerel özellikleri, zanaatları ve yaşam tarzını korumayı amaçlayan hareket ‘Slow Food’ hareketinin desteğini sağlayarak kısa zamanda gelişmişti. Cittaslow hareketi bugün 25 ülkeden 167 kentin üyesi olduğu bir birlik halindedir. Üyeliğe kabul için, öz değerlendirme sürecinde sayısı 70 kadar olan kriterin en az yarısını sağlamak gerekmektedir.
Cittaslow çalışmaları DAÜ Mimarlık Bölümü lisans ve lisansüstü programında da yer alacak. Kentsel Tasarım I ve II stüdyoları öğretim üyeleri Doç. Dr. Resmiye Alpar Atun, Doç. Dr. Özlem Olgaç Türker ve Y. Doç. Dr. Ceren Boğaç tarafından yürütülecek olan program stüdyo çalışmaları kapsamında, öğrencilerin Cittaslow kriterlerini karşılamak için yapmış oldukları analizlerle kentsel tasarım önerileri de geliştirecekdir.

Editör: TE Bilisim