3. Çınarlı Kültür Sanat Festivali, bu yıl 7-9 Haziran tarihleri arasında Çınarlı Köy Meydanı’nda gerçekleştiriliyor. Sanata ve sanatçıya saygı adı altında yapılacak festivalde, hem örf ve adetlerin yaşatılması, hem de ülkemiz sanatçılarının öne çıkarılması hedefleniyor.

ZENGİN PROGRAM
Geçitkale Belediyesi ve Çınarlıyı Sevenler Derneği’nin birlikte organize ettiği festival bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla çok daha kapsamlı olarak gerçekleştirilecek. 3. Çınarlı Kültür Sanat Festivali’nde bu yıl Kıbrıs Türk gelenek ve görenekleri doğrultusunda bir de gerçek kına gecesi yapılıyor. Festival kapsamında konserler, tiyatro gösterileri, anı gecesi ve şiir dinletisi, doğa yürüyüşü, yemek stantları ve çocuklar için etkinlikler vatandaşlar ile buluşacak.

GERÇEK KINA GECESİ
Yavaş yavaş yitirilen “Kıbrıs Düğünü” kültürü geleneğinin, festival kapsamında gerçekleşecek kına gecesi ile yeni kuşaklara aktarılması sağlanacak. Çınarlı Köy Meydanı’nda, 7 Haziran Cuma gecesi, Şenay Sunal ve Hasan Efendi’nin düğünleri öncesinde, gerçekleştirilecek gerçek kına gecesinde, hem kına gecelerinin önemi müzikler, danslar, kostümler ile anlatılacak, hem de uygulamalı olarak tatbik edilecek. Gecede Gençlik Dairesi, Geçitkale Halk Dansları Topluluğu kına gecesine özel koreografi ile gösteri yapacak. Kına gecesi ADA TV’den canlı olarak yayınlanacak.

ÖZKER YAŞIN ANILACAK
2011 yılında yaşamını yitiren, Kıbrıslı Türk Sanatçı Özker Yaşın’da festivalde anılacak. Festivalin 2. gecesinde gerçekleştirilecek olan anma etkinliğinde Özker Yaşın’ın dostları, sevenleri ve aile bireyleri sanatçının yaşamını ve eserlerini anlatacak. Gecede Özker Yaşın ile ilgili bir de sinevizyon gösterisi gerçekleştirilecek.

KANSER VE DİYABETE DİKKAT ÇEKİLECEK
Festivalin son gününde, sabah saatlerinde doğa yürüyüşü de yapılacak. Kanser hastalığı ve diyabete dikkat çekmek amacı ile gerçekleştirilecek doğa yürüyüşü saat 07:00’de İncirli Mağara önünden başlayacak. Doğa yürüyüşü ile farkındalık yaratılması ve kaliteli yaşamın önemi vurgulanacak.


ANI KOŞUSU YAPILIYOR
Festivalin ilk gününde, saat 18:45’te Şehit Ziya Acaroğlu ve Mehmet Oltan Anı Koşusu gerçekleştiriliyor. 5 kilometrelik parkurda yapılacak koşuda dereceye girenlere para ödülünün yanı sıra katılım sertifikası ve plakette verilecek. Atletizm Federasyonu’nun katkıları ile gerçekleşecek koşuya ferdi olarak katılacak yarışmacılar, 6 Haziran, Perşembe günü saat 18:00’e kadar Geçitkale Belediyesi’ne başvurabilecek.


“SANATA VE SANATÇIMIZA SAYGI”
Geçitkale Belediye Başkanı Dr. Kıvanç Buhara festival ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu yıl Çınarlı Kültür Sanat Festivali’nin 3. kez gerçekleştirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Buhara, ülkemizin örf ve adetlerinin, el sanatlarının, müziğin, şiirin ve daha birçok kültürel değerin yeniden, daha zengin bir içerik ile konuklar ile buluşacağını kaydetti. Belediye Başkanı Buhara, “Hem sanata, hem de sanatçımıza saygı” adı altında festivali gerçekleştirmenin haklı gururunu da yaşadığının altını çizdi.

Buhara şunları kaydetti;
“Kıbrıs Türk kültürünü ve sanatını ülkemizin en ücra köşelerinde yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak, Geçitkale Belediyesi olarak bizim en önemli vizyonumuzdur. Bu vizyona canı gönülden destek veren başta Çınralı Köylülerini, Çınarlıyı Sevenler Derneğini, Çınalı Muhtarlığını ve Belediyemiz personelini kutluyorum. Hazırlanan zengin içerikli bu festivalde, 7’den 70’e herkesin çok özel öğeler bulacağından hiç şüphem yok.”

Geçitkale Belediyesi tarafından yapılan açıklamada festival hakkında daha detaylı bilginin Geçitkale Belediyesi’nin www.gecitkalebelediyesi.com adresindeki internet sayfasından da alınabileceği de belirtildi.


FESTİVAL PROGRAMI
7 HAZİRAN, 2013 - CUMA
19:30 – Resmi Zevatın Yerlerini Alması-
Misafirlerin Karşılanması
19:40 - Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
19:45 - Yamaç Paraşütü Gösterisi
Tim Gıbrıs
19:50 - Çınarlıyı Sevenler Derneği Başkanı
Hüsrev Bektaş’ın Konuşması
19:55 – Geçitkale Belediye Başkanı Dr.Kıvanç
Buhara’nın Konuşması
20:00 – Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu’nun
Konuşması
20:05 – Şehit Ziya Acaroğlu ve Mehmet
Oltan Anı Koşusu. Sporcuların
Karşılanması ve Ödüllerinin Verilmesi
20:20 – Halk Dansları Gösterisi
20:25 - Festival Alanı’nın Gezilmesi
20:30 - Havai Fişek Gösterisi
21:35 – Kına Gecesi
22:30 – Grup Frekans Konseri


8 HAZİRAN, 2013 - CUMARTESİ

20:00 – Şair Özker Yaşın’ı Anma Gecesi
Özker Yaşın’ın Hayatı ( Sevgi Gülali)
Yaşın’ın Şiirlerinden Seçmeler (Emete Bektaş)
Sinevizyon Gösterisi
Nimet Yaşın Özker Yaşın’ı Anlatıyor
21:00 - Taner Öğmen Saz Dinletisi, Kemal Latif
Monolog
21:30 - Tiyatro Gösterisi : Ben Senin Yaşındayken
( Cise Gülali - Lema Atacan)
21:30 – Değirmenlik Sanat Derneği Nostalji
Grubu Halk Dansları Gösterisi
22:30 – İrem Barani Konseri



9 HAZİRAN, 2013 - PAZAR

07:00 - Kanser ve Diyabete karşı
Doğa Yürüyüşü


20:30 - Modern Dans Gösterisi -
Geçitkale İlkokulu
Dörtyol İlkokulu
20:50 - Köyümüzün Çınarı -
En Yaşlı Kadınımız Ödül Töreni
21:00 - Müzik Dinletisi
Bingöl ve Orkestrası
22:00 - Piyango Çekilişi
22:20 - Örge Volkan Konseri

 
Editör: TE Bilisim