Değerli çiftçi kardeşlerim,
Kıbrıs Türk köylüsünün örgütlü mücadelesini yılmadan, yorulmadan büyük bir azimle sürdürüldüğü tüm halkımızın ve tüm dünya tarafından bilinmektedir. Kıbrıs Türk köylüsü bu haklı mücadelede bu dik duruşu ile geçmişte olduğu gibi bugün de tarihe büyük bir mücadele örneği olarak geçecektir.

1943 yılında Kıbrıs’ta ilk defa Türkler ve Rumlar duyulan ihtiyaç üzerine örgütlenmeye başlamışlardır. Bu bağlamda yapılan çalışmalar sonucu B.E.K. adı altında Kıbrıslı Türkler ve Rumlar toplanırlar, fakat Rumların ırkçı tavırları yüzünden Kıbrıslı Türk Yönetim Üyeleri fazlasıyla rahatsızlık duymaktaydılar. Nitekim yapılan köy toplantılarında Türk üyelerin istedikleri kaale alınmadığından toplantılar her seferinde ertelenir duruma gelmekteydi.. Bunun üzerine Kıbrıs Türk Çiftçileri toplanarak bu durumları değerlendirirler, ve 30 Nisan 1943 ‘de yapılacak kongrede Kıbrıslı Rumların düşüncelerinde ve tutumlarında değişiklik yoksa B.E.K. ayrılıp Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliğini kurma düşüncesinde hemfikir olmuşlardı.

30.4.1943 Rum cimnasiyo da, Kongre yapılır ve her şey gün ışığına çıkar. Türklerin azınlık olarak görürler ve Türkler Enosis adı altında kongreden ayrılırlar. Bu yaşanan durum bıçağın kemiğe dayandığı an olur ve Kıbrıslı Türkler aynı gün Asma Altı kahvehanesinde toplanmaya karar verirler. Yapılan toplantıda Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliğini kurmaya karar alınır. 1 Mayıs 1943 Yetmiş delegenin katılımı ve oybirliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ilan edilir.
Kıbrıs Türk köylüsü o günden sonra Kıbrıs türk Çiftçiler Birliğini tüm zorlukları, engelleri büyük bir azim , irade ve köylünün dik duruşu ile 1943 ‘den bu günlere getirir.

1 Mayıs mücadelemizle, işçi sınıfının ve emekçilerimizin haklarımızın birliğinden doğan gücümüzle, dayanışma ruhumuzla, ekmek güç ve hürriyet günlerine inancımızla gülümseyen yüzümüzdür. Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği geçmişten aldığı gücün azmi ile çalışmakta ve güçlenmektedir.

Tüm Çiftçi , Emekçi, Kardeşlerimizin 72.’inci örgütlü mücadele yılını ben ve yönetimim adına kutlarım . Tek Ses Tek Yürek olduğu müddetçe sizlerin sesi bizim sesimiz olduğu bu yolda tam mücadele kazanacağız.



Hüseyin Çavuş Kelle
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği
Başkan 
Editör: TE Bilisim