Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, ülkemizde çiftçilikle uğraşan zahire üreticilerinin desteklenmesi amacı ile çiftçilerin Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankasından alacakları kredilerin yüzde 5’lik kısmının bakanlık yönetimindeki Faiz Farkı destek fonundan karşılanacağını açıkladı.

Bakanlık Basın Bürosundan verilen bilgiye göre; Ekonomi ve Enerji Bakanlığından gönderilen; çiftçinin desteklenmesini amaçlayan iki önerge Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Buna göre;

Ülkemizde çiftçilikle uğraşan zahire üreticilerinin desteklenmesi amacı ile 2017-2018 zahire üretim döneminde kullanılmak üzere,
Toprak Ürünleri Kurumu’ndan 31 Aralık 2017 tarihine kadar dönüm başına 25 kg’lık tohumluk materyali (arpa, buğday) alacak olan zahire üreticilerinin, K.T Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla kullanacakları kredilere uygulanacak olan toplam %14.5 oranındaki faizin %9.50’lik kısmı uygulanan faiz, Faiz Destek Fonu’dan karşılanacak, çiftçiye %5 net düzeyine çekilecek.

Ayrıca ülkemizde zahire üreticilerinin desteklenmesi amacı ile K.T. Kooperatif Merkez Bankasından temin edecekleri kredilere mukabil, dönüm başına 25 kg olacak şekildeki taban gübresinin 31 Aralık 2017 tarihine kadar alınması kaydıyla ve dönüm başına 15 kg olacak şekildeki üst gübrenin ise 15 Mart 2018 tarihine kadar alınması kaydıyla kullanılacak kimyevi gübrenin, Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi veya Kimyevi Gübre satışı yapan firmalardan sağlanmasına, 14.5 oranındaki faizin %9.50’lik kısmıyla Faiz Destek Fonu’dan karşılanacak.

Bakan Atun, “amacımız KKTC’de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile ilişkisi olan, tarımın, çiftçinin ve köylü vatandaşlarımızın tüm parasal imkanlarımızdan faydalanmasıdır. Bu nedenle Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak nasıl esnafa ve sanayicimize destek oluyor isek çiftçiye de çok ciddi destekler sunmak ve üretime katkı sağlamaya çalışan girişimcilerimize destek olmaya daha da artan kaynak tahsisatıyla devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilisim