Uluslararası ITB Berlin Turizm Fuarı’na katılarak Kuzey Kıbrıs’ı tanıtan ve temsil eden turizm sektörü temsilcileri, ülkenin önünün, turizmin geliştirilmesiyle açılacağına işaret ederek, bu çerçevede Avrupa’da daha çok reklam verilmesi gerektiğine inanç belirtti.

Sektör temsilcileri, turizm sektöründe hizmet veren tüm kesimlerin turist memnuniyetini en üst seviyede tutmak için özen içerisinde çalışması gerektiğine vurgu yaparak, bu konuda devlete de büyük görevler düştüğüne, Kuzey Kıbrıs’ta doğru adımların atılması durumunda ülke turizminin gelişeceğine ve daha çok ilgi göreceğine dikkat çekti.

Ülkeye turist çekmek için ulaşımla ilgili teşviklerin geliştirilmesi, rekabet gücünün ve reklamların artırılması, özel ilgi turizminin de geliştirilip etkin tanıtımının yapılması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, çevre ve kültüre de büyük önem verilmesi gerektiğini, özellikle çevrenin korunarak bir marka haline getirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleştirilen ITB Berlin Turizm Borsası’nın tamamlanmasının ardından, fuara katılan sektör temsilcileri TAK muhabirine fuarı değerlendirdi.

Sektör temsilcileri, bu yıl fuara katılımı az bulsa da, Kuzey Kıbrıs’a gösterilen ilgiden memnun kaldı.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın her yıl turizm sektör temsilcileriyle birlikte katıldığı ITB Berlin Turizm Fuarında, KITSAB, KITOB, KITREB, RESBİR, Karpaz Eko Turizm, Sağlık Turizmi, Golf Turizmi tanıtım yapma imkanı buldu.

RES-BİR

Kıbrıs Türk Restorancılar Birliği (Res-Bir) Genel Sekreteri Süleyman Gürcafer, genel kurul ile ilgili yaşanan sıkıntı ve huzursuzluklardan dolayı İngiltere ve İstanbul fuarlarına katılamadıklarını ancak bakanlık ile aralarındaki ilişkinin düzeltilmesinin ardından Berlin Fuarın’a katıldıklarını kaydetti.

Burada birliği temsil ettiklerini ve ülkenin yemek kültürünü en iyi şekilde tanıtabilmek için sunumlar yaptıklarını belirten Gürcafer, temennilerinin bundan sonraki fuarlara çok daha iyi hazırlanarak katılmak olduğunu söyledi.

Gürcafer, birlik olarak Berlin’e katılma amaçlarının, turizme hizmet ederek çok zorda olan sektörlerinin önünü açmak olduğunu belirterek, “Kurtuluşumuz turizmin önünün açılmasından geçer. Sektör çok iyi çalışmalı, turistleri memnun etmek gerekir. Herkes üzerine düşen görevi yaparsa ülke turizmi büyür, gelişir” dedi.

KITSAB

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun da, Berlin Fuarında 1994 yılından beridir sürekli katıldıklarını ifade ederek, Berlin Fuarı’nın ülke turizmine katkı sağlayan bir fuar olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs standında ülkenin bozulmamış doğası ve otantik Kıbrıs’ın tanıtıldığını, ayrıca modernliğin de yer aldığını ifade eden Tolun, Almanya’nın Kuzey Kıbrıs için İngiltere’den sonra ikinci önemli pazar olduğunu vurguladı.

Tolun, ITB Berlin’in dünyanın en büyük fuarı olduğunu, geçmişte Kıbrıs’a 40 bin Alman turistin geldiğini ancak şu an bu sayının 20 binlerde olduğunu ifade ederek, Almanya’da sektör için en önemli konunun özel ilgi turizmine yönelik bir potansiyel oluşu olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs’ta “özel ilgi”, yani yürüyüş ve inanç turizmi gibi turizm alanlarının geliştirilmesi gerektiğini, Almanların bu konuya ilgi bakımından başta geldiğini anlatan Tolun, özel ilgili için gelenlerin çoğunun Larnaka’dan geldiğini, çünkü Türkiye üzerinden Ercan’ uçuşların pahalı olduğunu kaydetti.

Ayrıca özel ilgi turizminin düzenli seferler istediğini de belirten Tolun, özel ilgi turizminin istenilen düzeye gelmesi için Larnaka’nın da teşviklendirilmesi gerektiği inancını dile getirdi.

Almanya’da da daha çok reklam yapılması gerektiğini, özellikle özel ilgi turizmine yönelik imaj reklamlarının yapılmasının şart olduğunu belirten Tolun, Almanya’da özellikle taksilerin çoğunun Türklerin elinde olduğunu, bu kapsamda taksicilere yönelik bir eğitim ve reklam çalışması yapılmasının gerektiği görüşünü dile getirdi.

KITOB

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Mehmet Dolamacı da, uzun süredir katıldıkları Berlin Fuarı’nda adalara daha yoğun bir ilgi olduğunu gördüklerini belirterek, Dünya Turizm Örgütü raporlarına göre turizmin artacağını ve bunun Kuzey Kıbrıs’ın payını da artıracağına inanç belirtti.

Dolmacı, doğru adımlar atılırsa ülke turizminin gelişeceğini belirterek, bunun için ulaşımla ilgili teşviklerin geliştirilmesi, rekabet gücünün ve reklamların artırılması, özel ilgi turizminin geliştirilmesi, ve etkin tanıtım yapılması gerektiğini vurguladı.

Dış turizmi geliştirirken iç turizme de önem verilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dolmacı, bunun yanı sıra çevreye de çok büyük önem verilmesi ve ülken çevresi ile ön plana çıkarılıp marka haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özellikle Karpaz’ın betonlaşmaya değil dünyanın ilgisini çekecek bir doğal park haline getirilip korunması gerektiğini vurgulayan Dolmacı, “Yatırımlar çevre, turizm ve kültür gözeterek yapılmalı” dedi.

Turizmin sadece sektör ile değil vatandaşlarla birlikte yapılması gerektiğini, bu yüzden halkla bütünleşen yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Dolmacı, otellerdeki “her şey dahil” teşvikinin ise durdurulması gerektiğini savundu.

Sadece otele değil otel dışı aktivitelere de önem verilmesi, yani yan kuruluşlara da teşvik verilmesi gerektiğini ifade eden Dolmacı, ayrıca otellerin atıl kapasitenin hizmete alınması için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

KITREB

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Asbaşkanı Serhan Güneyli de, geçen yıla oranla stant olarak daha güzel bir çalışma olduğunu ancak fuara katılımı düşük bulduklarını ifade etti.

Birlik olarak fuarda farklı seminerlere katıldıklarını, diğer ülkelerin rehber birlikleri ile görüştüklerini ifade eden Güneyli, “Bizim açımızdan fuar iyi geçti. Diğer yıllara göre bu yıl ülkeye daha çok turist bekliyoruz. Ülke olarak stantlardaki eksiklikleri giderirsek daha çok katılım ve ilgi görebiliriz” dedi.

KARPAZ EKOTURİZM BİRLİĞİ

Karpaz Eko Turizm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Duman da, stantta geçen yıla göre görseller ve katılım daha iyi olduğunu belirterek, fuarda birliği temsil edip Kıbrıs’taki eko turizmi tanıttıklarını ve paneller ile oturumlara katıldıklarını söyledi.

Turizmde sürdürülebilirlik ve çevrenin önemli yer tuttuğunu, özellikle çevre ile barışık bir turizmin ön plana çıktığını ve bunun gelecekte olmazsa olmaz bir önem tutacağını belirten Duman, “Biz de bu kapsamda ülkede sertifikalandırma sistemine gitmeliyiz” dedi.

Acentelerin de artık sertifikasız otelleri kataloglarına koymayı düşünmediğini, bunun dünya ve Avrupa’da büyük önem arz etmeye başladığını anlatan Duman, katıldıkları paneller sayesinde vizyonlarını geliştirdiklerini, turizm alanlında daha bilinçli adımlar atacaklarını kaydetti.

“Tek istediğimiz bakanlığımızın eko turizme daha fazla daha destek vermesidir” diyen Duman, özellikle kredi sorunlarına karşı destek beklediklerini, Eko turizmi geliştirmek için çalışacaklarını belirtti.

OZA KAHVE

Kendisini “Kahve Kültür Elçisi” olarak niteleyen Oza Kahve Direktörü Umut Oza da, geçen yıla göre fuarın daha zayıf olduğunu belirti.

Oza, her katıldığı fuarda Kıbrıs Türk kahvesinin tanıtımına yönelik yaptığı sunum ve görsellik ile Kuzey Kıbrıs standını ön plana çıkardığını ifade ederek, “Oza Kahve olarak ülke kahvemizi ve ülkemizi tanıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Turizm tanıtımı açısından kahvenin çok önemli yer tuttuğunu ifade eden Oza, firmaların devlet ile birlikte turizme katkı koyması gerektiğini ifade ederek, bu yıl üçüncü defa katıldıkları fuarda toplamda 15 bin adet “North Cyprus” logolu kahve dağıttıklarını kaydetti.

Oza, ülke için bu tür tanıtımlara her zaman destek vereceklerini belirterek, ülkeyi “kahve kültür elçisi” olarak temsil ettiğini ve bu konuda iddialı olduğunu söyledi.

KARYAL BÖREK EVİ

Berlin Fuarında el yapımı yiyecek ürünlerini tanıtan Lefkoşa’nın Kaymaklı bölgesinde hizmet veren Karyal Börek Evi sahibi Şenel Karyal da, fuara bu yıl ilk kez katıldıklarını belirterek, “Burada ülkemizi tanıtmaktan ve yer almaktan onur ve gurur duydum” dedi.

Kıbrıs Türk kültürüne ait börek ve katmer gibi ürünlerin beğeni toplamasına ve ilgi görmesine sevindiğini belirten Karyal, bakanlığa, kendisini tercihinden dolayı teşekkür etti.

Karyal, ülke dışı fuarlara daha hazırlıklı ve daha rahat gelme imkanı sağlanması gerektiğini ifade etti.

KORİNEUM

Korineum Golf & Beach Resort Genel Müdürü Umut Gürtunç da, sürekli katıldıkları fuarda Kuzey Kıbrıs’a ilginin hey yıl daha da arttığını belirterek, teşvik programından dolayı acentelerin ilgisinin de arttığını kaydetti.

Halkın zaten acenteler üzerinden ülkelerle ilgili haberdar olduğunu, bu yüzden fuarların ülkelerle acentelerin ilişkilerinin gelişmesine sebep olduğunu anlatan Gürtunç, Almanya Fuarı’nın çok geniş ve kapsamlı bir fuar olduğunu, dünya ülkeleri için burada yer almanın çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

Golf turizminin ilgi gören bir sektör olduğunu, bu yüzden Kıbrıs’ta gelişmesi gerektiğini belirten Gürtunç, “Devlet bu sektöre eğilecekse teşvik ve destek vererek, yer göstermeli” dedi.

Avrupa ve dünyada bunun böyle olduğunu ifade eden Gürtunç, ülkede bu alanda faaliyet gösteren tek şirket olduklarını, gelenlerin beğeniyle tekrar geldiğini ifade ederek, “Tek başımıza bu sektörü geliştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

ALL YEAR CYPRUS TRAVEL

All Year Cyprus Travel Direktörü Erkan Kilim de, Kuzey Kıbrıs’a Almanya’dan büyük ilgi bulunduğuna işaret ederek, dünyanın her yerinden turizm operatörlerinin yer aldığı çok büyük ve önemli bir fuar olan Berlin Fuarı’na KKTC’nin her zaman katılmasının önemine vurgu yaptı.

YAKIN DOĞU TURİZM İŞLETMELERİ

Yakın Doğu Turizm İşletmeleri Genel Müdürü ve Hastane Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan da, Berlin Turizm Fuarı’nın dünyadaki en büyük turizm fuarlarından biri olduğuna işaret ederek, turizm profesyonellerini bir çatı altına toplayarak turizme şekil veren, dünya turizm borsası özelliği taşıyan fuarda, YDÜ Hastanesi olarak yer almalarından ve Kuzey Kıbrıs’ın sağlıklı bir turizm destinasyonu olduğunu göstermekten gurur duyduklarını söyledi.

Ülkeye daha çok nitelikli turistin gelmesini sağlamak amacıyla tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini ifade eden Savaşan, bu kapsamda dünyanın önde gelen tur operatörleri yanı sıra turizm yazarlarıyla da bir araya gelerek ülkenin turistik ve kültürel güzellikleri ile YDÜ Hastanesi’nde turistlere verilen sağlık hizmetlerini tanıttıklarını kaydetti.

Turizm profesyonelleri ile 2013 yılına yönelik olarak yaptıkları görüşme ve anlaşmalarla, bu yılın turizmde umut verici bir yıl olduğunu ifade eden Savaşan, Almanya’dan beklentilerinin olumlu yönde olduğunu, YDÜ Hastanesi olarak anlaşmaları olan tur operatörleri ile bu yıl ülkeye 30 bin civarında Alman turistin gelmesini beklediklerini söyledi.

Ayrıca ülkeye medikal tedavi almak için hasta turist getirebilmek için medikal turizm olanaklarını tanıttıklarını da belirten Savaşan, bu kapsamda Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden tedavi maksatlı ülkeye gelecek hasta turist sayısının artacağını görmenin turizm açısından sevindirici olduğunu kaydetti.

TURİZM BAKANLIĞI

Berlin Turizm Fuarında, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nı temsilen Turizm Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Memurları Çağla Güçlüsoy ile Mustafa Köprülü görev yaptı. Fuarda, KKTC’nin Almanya Turizm Ofisi Koordinatörü Önal Dorak ile Berlin Turizm Tanıtma Memuru Emrah Günen de görev aldı. 
Editör: TE Bilisim