Hasan ÇAĞDA/KIBRIS GAZETESİ

Çevreciler ve sürdürülebilir avcılık için mücadele eden bazı duyarlı avcılar, ağustos ayında açılması planlanan “2. İnce Av” olarak bilinen üveyik avına karşı çıktı.

Kuraklığın yaşandığı ve su kaynaklarının tükendiği bir dönemde av yapılmasının doğru olmadığını savunan çevreciler, kuşların göç yolu üzerinde bulunan Kıbrıs’ta av yapılmasının çok yanlış bir karar olacağını söyledi.

Göçmen kuşların kışı geçirmek için Afrika’ya gittiği ve bu göç sırasında Kıbrıs’ta durakladığını ifade eden çevreciler, avlanmasına izin verilecek fassa gibi yerli kuşların da hâlâ yavrulu olduklarını dile getirdi.

Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven, ağustos ve eylül ayında verilen “2. İnce Av” diye bilinen üveyik avının gerek kuşların göç mevsimine gerekse kuraklığın hat safhaya çıktığı döneme denk gelmesi nedeniyle birçok kesim tarafından kabul görmeyen bir av modeli olduğunu ifade etti. Türkseven, kurak mevsimde kuşların pınar, dere, gölet gibi su kenarlarında doğal olarak toplandıklarını söyledi.

Geçmiş yıllarda bazı kendini bilmez avcıların su kenarlarında pusuya yatarak çok sayıda kuş vurduğunun gözlemlendiğini belirten Türkseven, Merkezi Av Komisyonu’nun (MAK) ülkemizdeki pınarları belirlemeden ve çevresini ava kapatmadan 2. İnce Avı açmasının büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Doğada avlanabilecek kadar üveyik veya fassa olup olmadığının araştırılmadan bu kuşlardan toplamda 40 tane vurulabilir denmesinin de düşündürücü olduğunu kaydeden Türkseven, sayım yapılmadan bütün bölgelerin rastgele ava açılmasının katliama zemin hazırlamak olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı, Merkezi Av Komisyonu Başkanı Hasan Alicik, ilgili birimlerle görüştükten sonra açıklama yapacağını ifade etti.

Türkseven: Kuşların göç dönemi
Ağustos ve eylül ayının sonbahar göçünün yoğun olarak yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Niyazi Türkseven, bu dönemde binlerce hatta milyonlarca göçmen kuşun ülkemiz üzerinden soğuk kış mevsimini geçirmek üzere Afrika kıtasına doğru göç ettiğini kaydetti.

Göç ederken dinlenmek ve beslenmek amacıyla ülkemizi bir durak olarak kullanan göçmen kuşların adaya giriş yaptıkları Karpaz Burnu ile Kormacit Burnu’nun ava açılmasının bir başka hata olduğunu vurgulayan Türkseven, bu mevsimde burunlarda yapılacak avın dünya mirası olarak kabul edilen göçmen kuşların büyük zarar görmesine neden olacağını söyledi.

AB Yabani Kuşları Koruma Direktifi’nin üveyik kuşunun üreme dönemlerinde ve yuvaya dönme zamanında avlanmamasını emrettiğini vurgulayan Türkseven, AB’nin özellikle göç etmek için kıyılarda toplanan kuşların öldürülmesini yasakladığını söyledi.

MAK’ın geçmiş yıllarda yayınlamış olduğu av haritasında göçmen kuşlar için çok önemli olan birçok kıyının göç mevsiminde ava açık olarak göstermesinin dünyadan ne kadar kopuk olduğunu gösterdiğini belirten Türkseven, kuraklığın hat safhaya çıktığı bu günlerde av açmanın hem sürdürülebilir avcılığa büyük zarar vereceğini, hem de biyolojik zenginliğin yok olmasına neden olacağını kaydetti.

Türkseven, çok az sayıda avcının avlanma ruhsatı çıkartmasının da birçok avcının bu av modeline karşı olduğunu gösterdiğini söyledi.

Beton: Ava karşıyız
Sıcak yaz aylarında kuşların göç ettiği bir dönemde av açılmasına karşı olduklarını söyleyen Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) Başkanı Damla Beton, üveyik kuşunun tehdit altında bir tür olduğunu kaydetti.
Üveyiklerin iki yolu kullanarak göç ettiğini ifade eden Beton, bir kolun batıda İspanya üzerinden geçerken doğu kolunun ise Kıbrıs üzerinden Türkiye ve Rusya’ya gittiğini belirtti.

Yapılan araştırmalarda doğu göç yolunu kullanan üveyik popülasyonunda azalma gösterdiğini vurgulayan Beton, “Bu çalışma sonuçları ortadayken av açılmasının zararı büyük olur” dedi.

Avcıların kurak dönemde doğaya su tedarik ettiğini, ama sonra su başlarında av yapıldığını belirten Beton, bu dönemin av için uygun olmadığını vurguladı.

Bu avda vurulması planlanan fassa kuşunun popülasyonu ve her yıl ne kadar vurulduğu konusunda da bilgi sahibi olunmadığını ifade eden Beton, bağımsız kuruluşların bu konuda araştırma yaparak gerçekleri ortaya çıkarması gerektiğini belirtti.

Avcı: Fassalar hâlâ yavrulu
Sürdürülebilir Avcılık İnisiyatifi adına konuşan Said Zeki Avcı, ağustos ayında yapılacak üveyik ve fassa avı dahil tüm avlara karşı olduklarını söyledi.

Kurak mevsimde tüm canlıların kısıtlı su kaynaklarının etrafında bulunduğunu kaydeden Avcı, doğada su kaynaklarının az oluşu nedeniyle hayvanların dağılım gösteremediği, açılması halinde ise avcıların söz konusu sayılı su kaynakları çevresinde av yapacağını belirtti.

Fassa kuşunun eylül, ekim, kasım aylarında avlanabileceğini dile getiren Avcı, “Benim gözlemlerim ve avcılardan duyduğum kadarıyla fassalar hâlâ yavruludur” dedi.

Üveyik konusunda ülkede bilimsel çalışma yapılmadığını ancak sayılarının her geçen yıl azaldığına yönelik genel görüş olduğunu vurgulayan Avcı, “1960 yılından beri üveyik avlarım. Bu kuşun azaldığını herkes gözlemliyor” diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim