Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer; ülkemizin 31 Mayıs 2013 tarihinden itibaren toz fırtınasının etkisi altında bulunduğunu açıkladı.

Çevre Koruma Dairesi Hava Kalitesi Ölçüm Ağından elde edilen sonuçlara göre son 24 saatte çapı 10 mikrometreden küçük olan partiküler madde konsantrasyonunun saatlik ortalaması Lefkoşa Bedrettin Demirel Caddesi’nde 245 µg/m ³ (mikrogram / metreküp), Lefkoşa Küçük Kaymaklı’da 158 µg/m ³, Gazimağusa’da 100 µg/m ³ , Girne’de 226 µg/m ³ , Güzelyurt’ta 146 µg/m ³, Kalecik’te 101 µg/m ³, Teknecik’te 164 µg/m ³ ve Alevkayası’nda 113 µg/m ³ değerine kadar ulaşmıştır. Partiküler gün sonunda madde konsantrasyonu için tespit edilen günlük ortalama sınır değer olan 50 µg/m³ değerinin üstüne çıkması beklenmektedir.

Solunabilen küçük boyuttaki partiküler maddelerin sağlığa olan olumsuz etkilerinden dolayı özellikle toza karşı hassasiyeti olan kişiler ile yaşlı ve çocukların bugünlerde zorunlu olmadan dışarıya çıkmamaları ve açık havada çalışmak zorunda olan kişilerin kendilerini koruyucu önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.
Hava kalitesi ile ilgili bilgiler www.cevre.gov.ct.tr adresinden takip edilebilmektedir.
 
Editör: TE Bilisim