Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi, Katı Atık Yönetimi Projesi adı altında yürütülen “Biyolojik Olarak Bozulabilen Atıkların Yönetimi” konusunda pilot olarak seçilen ilkokullarda öğretmenlere yönelik eğitim düzenlemeye başladı.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, katı atık yönetimi projesinin bir parçası olan, biyolojik olarak bozulabilen atıkların kompostlanması ile ilgili proje kapsamında, 5 ilçeden toplam 15 pilot ilkokula Avrupa Birliği finansmanıyla kompost kapları dağıtılarak, kapların kullanımı ve kompost hakkında bilgi verildi.

Eğitimde öğretmenlere, farkındalığı artırmak amacıyla  çevreyle ilgili broşürler; öğrenciler için ise eğitim kitapçığı dağıtıldı.

ÜSTEL

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, pilot ilkokullarda yürütülen söz konusu projede amaçlananın, çevre konularında farkındalığı artırarak davranışa dönüştürmek olduğuna vurgu yaptı.

Üstel, “Çevre bir eğitim konusu ve eğitim zinciridir, çocuklardan başlayan çevre eğitimi bir zincir şeklinde ailelere ve topluma yayılacaktır” dedi.

Projenin gelecek eğitim döneminde tüm ilkokullara yayılması ile ilgili planlarının olduğunu da söyleyen Üstel, “Pilot ilkokullardan alacağımız geri dönüşüm bizim ışığımız olacaktır” şeklinde konuştu.

“AMAÇ ATIKLARIN AZALTILMASI”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı olarak atıkların azaltılmasını amaçladıklarını vurgulayan Üstel, “ Ülkemiz bir turizm ülkesi ve çevre konusu bizler için çok önemli. Bu proje ile geri dönüşüme katkıda bulunmayı, sera etkisini azaltmayı ve topraklarımızı daha verimli hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Açıklamada, Doğal kaynakların korunması ve geri kazanım konusunda yapılacak faaliyetlerle çevre bilincinin gelişmesinde önemli yeri olan projeyle okullarda uygulanacak atık yönetimine yeni bir yaklaşım da getirildiği belirtildi.

Açıklamaya göre, proje kapsamında yapılan uygulamalar raporlanarak geri dönüşümle ilgili bilgi edinilmesi ve gelecek eğitim döneminde projenin geliştirilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.

KOMPOSTLAMA NEDİR

Meyve-sebze atıkları, yaprak gibi organik atıkların biriktirilerek yaşayan, doğal bir gübre haline getirilmesi işlemine kompostlama adı veriliyor. Atıkların içindeki mikroorganizmalar, oksijeni kullanarak organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırıyor ve kompostu oluşturuyor. Kompost ve geri dönüşümlü atıkların ayrılmasıyla evlerden çıkan çöp miktarı hatırı sayılır ölçüde azalıyor.

Meyve - sebze atıklarından kompost yaparak hem doğaya zarar veren atık miktarı azaltılabiliyor, hem de toprak ve bitkiler için son derece faydalı bir gübre elde edilebiliyor.

Editör: TE Bilisim