Cumhubaşkanı Mustafa Akıncı “Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile olan görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Bu akşam gerçekleşen görüşmede federal bir yapılanmada tarafların kararlara etkin katılımının ne kadar önemli olduğunu daha önceki toplantılarda da ortaya koyduğuna dikkat çeken Akıncı, “Kararlara etkin katılımım sadece belli bir heyette veya yönetim kurulunda bulunmak değildir. O kararlara katılım demek en azından bizim anlayışımıza göre diyelim ki bir kurulda 6'ya 3 bir yapı varsa hiç olmazsa o 3 kişiden birinin olumlu oyuyla o karara katılması anlamını taşır. Eşit temsiliyetin olduğu organlarda zaten sıkıntı yok. Eğer tıkanma olursa nasıl aşılacağına dair de mekanizmalar vardır. Ancak üniter devlette olduğu gibi basit çoğunlukla kararların alınıp geçirilmesi diye bir durum kesinlikle sözkonusu dahi olamaz. Bu bizim hassasiyet gösterdiğimiz bir konudur. Bu akşam muhattaplarımıza özellikle bu konunun altını çizerek anlatmak fırsatını bulduk” dedi.

Bu konunun fedrasyonun özünü teşkil ettiğine değinen Akıncı, henüz bir anlayış bereaberliği sağlanamadığını bu açıdan da ciddi bir sıkıntı söz konusu olduğuna değindi.

Rum tarafında güvenlik ve garanti meselelerinde katagorik bir karşı çıkış olduğuna değinen Akıncı, bunun yanlış olduğunu söyleyerek: “Kıbrıs Türk halkı bir takım taleplerini yaşanmışlıklardan dolayı dile getiriyor ve gelecekteki yaşanmışlıkların daha farkılı gelişmelere yol açabileceğini değerlendirmek istiyor. Birden fazla defa bu statünün yıkıması söz konusu oldu. 60'larda yaşadık, 74'deki darbe de yaşadık. Hepsinde konu Kıbrıslı Türklerin 60'dan doğan haklarının bertaraf edilmesiydi. Sözlerden çok yaşanmışlıklar önemlidir. Bu nedenle Kıbrıs Türk'ü Türkiye'nin güvencesini talep etmektedir. Alternatifini de açık tutuyor ama onu da bize gelecekteki yaşanmışlıklar gösterecektir. Bunları vurgulamakta gereklilik gördüm” dedi.

Cenevre konusu ile ilgili de açıklama yapan Akıncı konu hakkında değerlendirmelerin sürdüğüne dikkat çerekerek “Önümüzdeki bir iki gün içerisinde netleşecek” dedi.
Editör: TE Bilisim