Komite’de kabul edilen ve sadece Meslek Lisesi Mezunlarının 15 ay yerine 12 ay askerlik yapmasını öngören ve Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporculara bedelli askerlik olanağı sağlayan Yasa Tasarısı’nı ‘çok yetersiz’ olarak niteleyen Çeler, Tasarı’nın esas beklenti olan askerliğin kısaltılmasını öngörmediği gibi, görevdeki askerleri de kapsamadığını vurguladı.
“Israrlı olacağız”

TDP olarak 6 Şubat tarihinde askerlikle ilgili Meclis’e Yasa Önerisi sunduklarını anımsatan Çeler, önerinin; askerlik süresinin herkesi kapsayacak şekilde düşürülmesi, Üniversite mezunlarına kısa dönem er hakkı tanınması, 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılması, kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesi, en az on yıldan beri yurt dışında yaşayanlara, bedelli askerlik hakkı tanınarak yurt dışındaki yurttaşlarımızın ülke ekonomisine katkı yapması ve ülkeye dönüşlerinin mümkün olmasını, içerdiğini açıkladı.

Yasa Önerisini, Askerlik olgusunun ülkedeki gençlerin önünde bir engel teşkil ettiğini gerçeğinden hareketle sunduklarını, ancak, Komite’de maalesef kabul görmediğini belirten Çeler, “Askerlikle ilgili Yasa Tasarısı büyük ihtimalle Pazartesi Meclis’in gündemine gelecek ve TDP olarak önerilerimizi yeniden gündeme getirerek ısrarlı olacağız” dedi.
Askerliğin genel ve herkesi kapsayacak şekilde kısaltılmasını içermeyen bir değişikliğin beklentileri karşılamayacağını belirten Çeler, “Komite’de kabul görmeyen önerilerimiz umarız Meclis’te kabul görür ve gençliğin beklentilerine cevap verilir” dedi.
Çeler, Tasa Tasarısı’nın Komite’den geçtiği şekliyle Meclis’te kabul görmesi halinde, bunun sırf ‘değişiklik yaptık’ denilsin diye geçirileceğinin de bilinmesi gerektiğini kaydetti.

“Esas düşüncemiz…”
TDP Milletvekili Zeki Çeler, TDP olarak temel görüşlerinin çözümle birlikte askerliğin kaldırılması, o sürece kadar kademeli olarak profesyonel askerliğe geçilmesi, bunun koşulları yaratılıncaya kadar da askerlik süresinin kısaltılması olduğunu vurguladı.

“Gençlere çağrı”
Askerlikle ilgili Yasa Tasarısı’nın Pazartesi Günü Meclis’te görüşülerek oylanacağını belirten Çeler, ilgili, kişi ve örgütlere Meclis önüne gelerek destek olma çağrısı yaptı.

“Özdenefe tarafını belli etti”

Açıklamasında CTP Milletvekili, aynı zamanda askerlikle ilgili Komite Üyesi Fazilet Özdenefe’nin “Öneri mümkün olan en iyisi’ ile ‘’Özellikle TDP bu konudaki beklentileri yükseltti’ yönündeki açıklamasını da değerlendiren Çeler, Özdenefe’nin bu açıklamaları ile aslında ‘tarafını’ ortaya çıkardığına dikkat çekti.
Özdenefe’den TDP’nin askerliğin kısaltılması ve Avrupa İnsan Hakları Beyannamesine giren Vicdani Retle ilgili ısrarlı taleplerini ‘siyasi şov’ olarak değerlendirilmesinin, askerliğin gençlerin önünde engel teşkil ettiği gerçeği ve gençlerin beklentilerinin göz ardı edilmesi anlamına geldiğini belirten Çeler, “Özdenefe’den beklentimiz gençlerin ve toplumun yanında durmasıydı” dedi.
Özdenefe’nin Polisin halen sivilleştirilemediğinden bahsettiğini de kaydeden Çeler, “CTP 2003 yılında hükümete geldiğinde ilk verdiği sözlerden biri polisin sivile bağlanması idi, yapmadı, 2013 seçimlerinin ardından göreve gelen CTP-DP Hükümeti’nin Hükümet Programında da polisin sivil otoriteye bağlanacağı yazmaktadır. Sn. Özdenefe hükümet siz, çoğunluk da sizde, getirin öneriyi biz de destek olalım, sizi tutan mı var” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim