Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında adaya ulaşan kaliteli suyun 2.30 TL’ye belediyelere ulaştırılmasının pahalı bulunmasının gerçekçi olmadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, geçiş döneminde belediye depolarına teslim edilecek suyun 2.30 TL’lik birim fiyatına, suyun ülkeye giriş yaptığı noktadan itibaren oluşacak tüm içme suyu yatırımları, işletme, bakım, onarım, tamir, yenileme, tamamlama, personel, enerji, yedek parça, sarf malzemesi gibi kıstasların dahil olduğunu belirtti.

Bakan Nazım Çavuşoğlu, ayrıca 2 Mart tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan “Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın” hükümetler değişse de devletin sürekliliği açısından hükümet ve bakanlık tarafından devam niteliği kabul edilerek, hareket noktası oluşturulduğunu belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, “CTP’nin su ile ilgili yaptığı basın açıklamasını” yanıtladı.

Çavuşoğlu, KKTC Su Temin Projesi çerçevesinde adaya ulaşan suyun fiyatının belirlenmesi sonrasında özellikle ana muhalefet partisi CTP’nin; “suyun pahalı olduğu” yönünde dile getirdiği görüşleri değerlendirdi.

Çavuşoğlu, 2007 yılında hükümette bulunan CTP’nin ilgili tüzükte gündeme getirdiği değişiklikle kuyulardan su çekip elektrik parasını ödeyen belediyeler için su fiyatlarını 0,50 TL, bütün masraflarını devlet tarafından karşılayan belediyeler için teslim edilen suyun fiyatını 1,10 TL ve Türkiye’den balon ile taşınarak gelen su ile arıtma tesislerinden elde edilen suyu kullanan belediyelere de suyun 1,50 TL’ye çıkarılmasını gündeme getirdiğini hatırlattı.

Söz konusu tüzüğün Bakanlar Kurulu’ndan geçtikten sonra 4 kez ertelenerek dönemin hükümetinin kararsızlığını gösterdiği görüşünü belirten Çavuşoğlu, günün sonunda 2009 yılı genel seçimlerine gidilme kararı alınınca bu kararın iptal ederek eski fiyat uygulamasına dönülmesinin kararlaştırıldığını anlattı. 

Çavuşoğlu, söz konusu tüzüğün üzerinde yapılan çalışmalar ve fiyatlandırmaları anımsatarak, 2007 yılında yapılması öngörülen tüzük değişikliğiyle belirlenen su fiyatlarının enflasyon rakamlarına uygulanması halinde o dönemde 50 kuruş olarak öngörülen fiyatın 2015’te 1,03; 1,1 TL olarak öngörülen fiyatın 2,26 TL ve 1,50 TL olarak öngörülen fiyatın da 3,08 TL’ye tekabül edeceğini vurguladı.

Bu rakamlar ortadayken Türkiye’den gelen su için öngörülen fiyatın pahalı bulunmasına anlam veremediğini belirten Çavuşoğlu, arıtmadan veya Türkiye’den balonlarla getirilecek suyun 3,08 TL’ye tekabül ettiğini belirtti.

Çavuşoğlu, su temin projesi kapsamında adaya ulaşan ve çok daha kaliteli olan bu suyun 2.30 TL’ye belediyelere ulaştırılmasının pahalı bulunmasının gerçekçi olmadığını söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2 Mart 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan “Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın” hükümetler değişse dahi devletin sürekliliği açısından hükümet ve bakanlık tarafından devam niteliği kabul edilerek, hareket noktasıNIN oluşturulduğunu belirtti.

Bahse konu protokole bağlı oluşturulan “geçiş hükümleri” başlıklı 22. madde uyarınca idare ile belediyeler arasında abonelik sözleşmesinin imzalanarak hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü belirten Çavuşoğlu, “Bakanlığımız bunu da görev kabul ederek abonelik sözleşmesinin bir an önce hayata geçirilmesi amacıyla hareket etmiştir” dedi.

“HALKIN DAHA FAZLA MAĞDUR OLMAMASINI GÖZETTİK”

Susuzluk çekilen ülkede halkın daha fazla mağdur olmaması amacıyla herhangi bir fark gözetilmeksizin ülkede su konusunda söyleyecek sözü, görüşü ve katkısı olabilecek tüm şahıs ve birimlerle bir araya gelerek ve kaybedilen zaman da dikkate alınarak süratle hareket edildiğini belirten Çavuşoğlu, çok kısa süre içerisinde protokol ve abonelik sözleşmelerinin hazırlanıp ilgili paydaşların bilgi, görüş ve önerilerine şeffaf bir yaklaşımla aktarıldığını kaydetti. 

MALİYETE DAHİL EDİLEN KISTASLAR

Çavuşoğlu, geçiş dönemi belediye depolarına teslim edilecek 2.30 TL suyun birim fiyatı kapsamında suyun ülkeye giriş yaptığı noktadan itibaren oluşacak tüm içme suyu yatırımları, işletme, bakım, onarım, tamir, yenileme, tamamlama, personel, enerji, yedek parça, sarf malzemesi gibi kıstasların maliyete dahil olduğunu belirtti.

Gelen suyun içme suyu standartlarına sahip ve kesintisiz olduğunu, mevcut uygulamadaki birçok maliyet unsurunun da ortadan kalkmasını sağlayabileceğini kaydeden Çavuşoğlu, maliyet hesaplanırken bu unsurların da dikkate alınması gerektiğini ifade etti. 

“BELEDİYELERİN ÖZERK YAPISININ KORUNMASI İNANCINDAYIZ”

Çavuşoğlu belediyeler ile ilgili de şunları kaydetti:

“Belediyelerin özerk yapısının korunması gerektiği inancıyla bu konuda başlangıçta tartışılan tek tarife sisteminin belediyelere müdahale olacağı kanaatiyle bundan vazgeçilmesi, yerel yönetimlerin özerkliğine saygı olarak, demokratik bir anlayış biçimi olarak algıladığımızdan bu yönlendirmeyi yapmama düşüncesindeyiz.

Belediyelerimizin süreç içerisinde içine girebilecekleri muhtemel sıkıntıları öngörebilmek için tüm belediyelerimize maliyet hesaplarını belgeli bir şekilde bizlere iletmelerini talep etmemizin motivasyonu işaret edildiği gibi belediyelerin geleceklerine dair gailemizin bir sonucudur. 

Bu konuda belediyelerimizin görüş, öneri ve uygulamadan doğacak aksaklığın giderilmesi için bizlere görüş ve önerilerini sunmaları için talep yazımız kendilerine elektronik ortamda iletilmiştir.”
Editör: TE Bilisim