Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın organlarında, 2016-2018 yıllarına ait ekonomik programı içeren ve KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanacak protokole esas teşkil edecek çalışmaların başlatıldığı ve bu programda KKTC’de faaliyet gösteren özellikle küçük esnaf, zanaatkarlar ve işletmelerimizi büyük sıkıntıya sokacak hususların yer aldığı belirtilmektedir. Örnek olarak çalışma izniyle ülkemizde çalışmakta olan yabancıların serbestçe iş kurabilecekleri, işveren olarak faaliyet gösterebilecekleri ve serbestçe işyeri açabileceklerine dair haberler yer almaktadır. Öncelikle yanlış veya eksik bilgilenmeden kaynaklandığını düşündüğümüz bu haberlerin, gerçek durumu kesinlikle yansıtmadığını ve böyle bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını belirtmek istiyoruz. Bakanlığımız ve Hükümetimiz, hem çalışanlarımızı hem de esnaf ve zanaatkarlarımız ile işletmelerimizi geliştirmek ve güçlendirmek için büyük gayret göstermektedir” denildi.
Yerel işgücünü koruyup güçlendirmek için özel destek programlarının hayata geçirildiğini, özellikle küçük esnaf ve küçük işletmelerin ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmelerine imkan sağlayacak özel destek projeleri uygulandığını vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konuyla ilgili açıklamasında şunlara da yer verdi:

“Amacımız, bir yandan yerel işgücü istihdamını ve yerel girişimciliği artırırken, öte yandan yabancı işgücü izinlerini sınırlandırmak ve olabildiğince azaltmaktır. Hal böyleyken, küçük esnaf ve işletmelerimizi zora sokacak söz konusu haberlerde ifade edilen türden uygulamaların gündeme getirilmesi söz konusu olamaz.

Esasen 2016-2018 Ekonomik Programına ilişkin görüşmeler henüz başlamış bile değildir. Hükümetimizin bu konudaki vizyonu, tamamen yerel unsurlarımızın (kendi ekonomistlerimizin, bürokratlarımızın, meslek örgütlerimizin, sivil toplum örgütlerimizin ve siyasi partilerimizin) katılımıyla kendi programımızı hazırlamak ve bunu muhataplarımızla tartışmaktır. Bunları yaparken amacımız, kendi yerel değerlerimizi koruyan, ama aynı zamanda kendi ayaklarımız üstünde durmayı hedefleyen sürdürülebilir bir yapıyı inşa etmektir. Dolayısıyla, yerel işgücümüze ve yerel işletmelerimize zarar verecek bir uygulamanın gündeme gelmesi söz konusu olamaz.

Daha önce ifade edildiği gibi, ekonomik program görüşmeleri henüz başlamış değildir. Haberde yer alan konu ise hiçbir şekilde gündemde bulunmamaktadır.

Yanlış veya eksik bilgilenmeden kaynaklanabilecek yanlış anlaşılmaları önlemek adına kamuoyuna önemle duyurulur.”
Editör: TE Bilisim