Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), haziran ayı sonu itibarıyla ülkede açlık sınırının 1,492 TL; yoksulluk sınırının ise 6 bin 775 TL olduğunu belirterek, asgari ücretli yanında işe yeni başlamış kamu çalışanlarının da yoksulluğa mahkum edildiğini savundu.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ve sendika yetkilileri bugün Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Kaptan, hayat pahalılığı dikkate alındığında açlık sınırının yüzde 13 artarak 1,492 TL, olduğunu bunun da asgari ücretli ve kamuda yeni işe başlamış bir kişinin 4 kişilik bir ailesinin geçimini sağlamasının mümkün olmayacağını söyledi.

Yıllarca emeğin ve halkın yanında olduğunu söyleyenlerin bugün hükümetteki icraatlarının bu sonucu yarattığını öne sürdü.

Ahmet Kaptan, hükümetin icraatlarıyla değil koalisyon hükümetinin “bozuldu bozuluyor” söylemleriyle gündemde olduğunu belirterek, “Toplayın pılınızı pırtınızı da icazet aldığınız yere gidiniz” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplamasının tamamen çalışanı oyalama amaçlı olduğunu iddia eden Kaptan, hükümetin danışıklı dövüş yaparak bir “hiç” ürettiğini iddia etti.

BENGİHAN: "AÇLIK SINIRI 1,492 TL, YOKSULLUK SINIRI 6 BİN 775 TL"

Sendika Genel Sekreteri Güven Bengihan da, KKTC Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden aldıkları raporu açıkladı.

Bengihan, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gereken beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin Devlet Planlama Örgütü’nce açıklanan fiyatlarının ortalamaları alınarak hazırlanan raporda, 4 kişilik bir aile için Haziran 2014 sonu itibariyle açlık sınırının 1,492 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 775 TL olduğunu kaydetti.

“Çalışmamızda 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için yapması gerektiği minimum aylık zorunlu gıda harcaması açlık sınırını; bu verinin hane halkı tüketim harcamasına dağıtılması ile ortaya çıkan veri ise yoksulluk sınırını vermektedir” diyen Bengihan, sendikanın yaptığı çalışmaya göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken günlük harcama tutarının 12.72 TL, yetişkin bir erkek için 13.42 TL, 10-18 yaş erkek çocuk için 14.07 TL, 4-6 yaş kız çocuğu için de 9.51 TL olduğunu belirtti.

Bengihan, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi ve insanca yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcamanın ise aylık 6 bin 775 TL olduğunu kaydetti.

KTAMS Genel Sekreteri Bengihan, şöyle konuştu:

“Şu an asgari ücretli net 1,357 TL, 2014 yılı altı aylık yüzde 4.89 hayat pahalılığı ödeneği yansıtılmış hali ile kamuda lise hizmet sınıfında yeni işe başlayan bir çalışan yaklaşık olarak net 1,750 TL, üniversite hizmet sınıfında yeni işe başlayan bir çalışan ise net 1,950 TL almakta ve kamu emekçileri de yoksulluğa mahkum edilmiş bulunmaktadır.”

MUNGAN’LA GÖRÜŞTÜLER

KTAMS heyeti, basın açıklamalarının ardından Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın davetiyle görüşmek üzere bakanlığa girdi.
Editör: TE Bilisim