Hükümetin 'pul ve harçlar' olarak bilinen ve devlete ödenen harç miktarlarını yüzde 8 ile 10 oranında artırması kabul edilemez. Yıllık enflasyon rakamı ile yeni asgari ücret belli olmadan yürürlüğe giren zamlı harçları, ekonomik alım gücü düşen vatandaşlar ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Halkın döviz karşısında alım gücü gün geçtikçe daha da düşerken, yeni yılın ilk günlerinde alınan zam kararı neye dayanarak alınmıştır, halka bunun açıklanması gerekir.

Anlaşılan odur ki, hükümet, bütçede oluşan açıkları bu türden zamlarla kapatma gayreti içerisine girmiştir. Amaçları buysa yanlış yoldadırlar. Her kesimi yakından ilgilendiren harç miktarlarında yapılan zamların, topluma yansıması seri zam şeklinde olacaktır.

Hükümetin umduğu dış katkıyı alamadığı nedeniyle zam yoluna başvurduğu gerçeği yok sayılamaz. Ancak bunun yolu, zam yaparak geçim derdinde olan kesimi zorda bırakmak olmamalıdır. Yapılması gereken devletin gereksiz giderlerini kısmak olmalıdır. Hemen arkasından geçmişte verilen ve hala devam eden büyük sermaye kesimlerine tanınan vergi muafiyetlerini sınırlandırmaktır.

Hükümetin dayatma protokol imzalayarak dış kaynak almak değil, kendi kendine yeten bir yapı oluşturmak için niyet ve kararlılık göstermesi gerekir.

Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendine yeten bir devlet yapılanmasına ihtiyacı vardır. Ancak bunu başardığımız oranda siyasal eşitlik talebimizi ileriye taşıyabileceğimizin bilincinde olmalıyız.

TKP-YG olarak yapılan bu zamları kabul etmiyor, hükümeti, zamları yeniden değerlendirmeye ve halka gerçekçi açıklamalar yapmaya davet ediyoruz.

Genel Başkan

Mehmet Çakıcı

Editör: TE Bilisim