Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, 2015 bütçesinin, statükoyu devam ettirme adına çalışana ve işçiye bedel ödettirme bütçesi olacağını savunarak, ret oyu vereceklerini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’den sonra TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı söz aldı.

Hükümetin bakanlarından hiçbirinin meclis salonunda olmamasını eleştiren Çakıcı, bütçenin “durumu idare etme”, “kemerleri sıkma” ve “statükoyu devam ettirme” bütçesi olduğunu ancak kemerleri sıkma politikasının da daha çok çalışanlara dönük olduğunu savundu.

Çakıcı, bütçenin tüm gelirlerinin neredeyse maaş ödemesine gittiğine işaret ederek, kamuya siyaset amaçlı personel alımı yapıldığını söyledi ve UBP ile CTP hükümetlerini işaret etti.

Mehmet Çakıcı, cari transfer, personel giderleri ve Türkiye’den gelen yardım miktarının sorgulanması gerektiğini ifade etti. Çakıcı, bütçenin Türkiye’ye bağlı olduğunu belirterek, “Kendi gelirlerimizle tek kuruşluk yatırım yapamıyoruz” dedi.

Çakıcı, geçmiş yılların bütçeleri konusunda değerledirmelerde de bulunarak, 2009’da bütçe açığının doruk noktaya ulaştığını söyledi. Çakıcı, hazırlanan ekonomik paketlere de işaret etti.

KTHY ile ETİ’nin durumuna işaret eden Çakıcı, “Çalışanlara artış yapılmaz ve çalışanlar kapının önündeyken bu ülkenin zenginleri ne yapıyor? Her türlü vergi kaçacakçılığı var. 3 milyon TL rüşvet yediği söylenen bakanlar bile var. İddilar var. Belgelerin olduğu da söyleniyor. Belgeleri talep ettim. Belgeler getirilsin burada açıklamazsam bana da Mehmet Çakıcı demesinler” diye konuştu.

Çakıcı, “Şimdi geçmiş UBP ve CTP hükümetlerinin yaptıklarının cezasını çekiyoruz. Batıranlar karşımızda kurtarıcı oldu. Ülke ekonomik yapısıyla tamamen çökmüştür” ifadesine yer verdi.

Bu haliyle bütçeye oylarının red olduklarını kaydeden Çakıcı, bütçenin, çalışanın ve işçinin bedel ödeyeceği bir bütçe olacağını kaydederek, “Bizim ihiytacımız olan mülaim değil, radikal değişiklikler yapacak hükümetlerdir. Halk mutlu değil” dedi.
Editör: TE Bilisim