Gülle Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yayımladığı mesajda, dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda toplumun bilinçlendirilmesinde, diyetisyenlerin önemli bir rol üslendiklerine dikkat çekerek, düzenli sporu yaşam biçimi haline getirmenin önemini de vurguladı.

“ÇAĞIN EN BÜYÜK HASTALIĞI OBEZİTE”

Diyetisyenlerin, uluslararası meslek sınıflamasında tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte sağlık sınıfı içinde çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Gülle, çağımızın en büyük rahatsızlıklarının başında obezite ve buna bağlı diyabet, kalp, kanser ve benzeri hastalıkların geldiğini kaydetti.

“Toplumu, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi doğru beslenme konusunda eğitmeliyiz. Bunun evlerimizde, okullarda, toplu yaşanan ve yemek yenen mekânlarda, otel ve restoran gibi yerlerde uygulanmasını sağlamalıyız” diyen Gülle, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili paydaşlarla işbirliği yaparak bu yönde çeşitli projeleri hayata geçirme yönünde samimi olduğunu belirtti.

“ÖZELLİKLE GENÇLERİ VE ÇOCUKLARI FAST FOOD TARZI BESLENME ALIŞKANLIĞINDAN UZAKLAŞTIRMALIYIZ”

Gazlı ve asitli içeceklerin, patates cipsi ve kızartma gibi yiyeceklerin zararlarına karşı, medya yoluyla bilinçlendirme çalışmalarının artırılmasının gerektiğini de ifade eden Bakan Gülle, “Toplumu, özellikle çocukları kızartma, patates cips, gazlı ve boyalı içecek ve fast-food tarzı beslenme alışkanlığından kurtarmalı ve sağlıklı beslenme bilincini öğretmeliyiz. Bunu yapabilirsek büyük bir başarı sağlarız” dedi.

“SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME, EN AZ ÇEVRE KOŞULLARI KADAR GEREKLİDİR”

Diyetisyenlerin, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, ana-çocuk sağlığı ile toplum sağlığı ve özel diyet polikliniklerinde hizmet vermekte olduklarına vurgu yapan Gülle, “Obeziteden uzak bir toplum yaratmak için, sağlıklı beslenen bireylerin yetiştirilmesine özen göstermeliyiz. Dengeli beslenme, en az yaşadığımız çevre koşulları kadar, sağlıklı yaşam için de gereklidir” dedi.

Bakan Gülle, diyetisyenlerin sağlıklı beslenmeye yönelik hekim tarafından önerilen tedavi protokolüne uygun gerekli düzenlemeleri yapan önemli bir mesleği icra ettiklerinin de altını çizdi.

Açıklamasında, sağlıklı beslenmenin yanı sıra, hareketli ve spora dayalı bir anlayışı benimsemenin ve bu olguyu bir yaşam biçimi olarak görmenin önemine de değinen Bakan Gülle, “Ne yazık ki gelişen teknolojik yaşamla birlikte insanlarımız hareketten ve sportif aktivitelerden uzak bir yaşam sürdürme eğilimindedir. Bunlara bir de stresi eklediğimizde, obezite başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, kanser ve diyabet, dünyada ve ülkemizde en başta gelen sağlık sorunları olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Gülle, Sağlık Bakanlığı bu sorunların üstesinden gelmek için gerek kamu, gerekse özeldeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı ve tüm diyetisyenlerin gününü kutladı.
Editör: TE Bilisim