Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsmanın) 09 Eylül 2021 tarihli ve OMB.0.00-01/00-21/209 sayılı raporu doğrultusunda Kıbrıs Türk Elektrik Kurumuna 26 kişinin istihdam edildiği ve/veya gayrı yasal olarak atama yapıldığına ilişkin basında çıkan ve doğruları yansıtmayan haberler doğrultusunda bu açıklamayı yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Yüksek Yönetim Denetçisinin (Ombudsman) takriben 1 yıldır Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile soru cevap şeklinde yazışmaları olmuş ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yüksek Yönetim Denetçisinin (Ombudsman) tüm sorularını cevaplandırmış ve gereken evraklarla birlikte göndermiştir. Genel Müdür Yardımcısı Sn. Mehmet Özçelik’in, Genel Müdür Sn. Gürcan Erdoğan’a tavsiye niteliğinde yazdığı ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden “Gereği” diye gönderdiği evrakın nasıl ve ne amaçla gönderildiği ve EBYS’nin çalışma sistemi Yüksek Yönetim Denetçisine (Ombudsman) 24 Haziran 2021 tarihli ve KTE.0.00-012/03-21/E.7989 sayılı yazı ile gönderilmiştir. Yine Yüksek Yönetim Denetçisinin (Ombudsman) Kıbrıs Türk Elektrik Kurumuna göndermiş olduğu 15 Temmuz 2021 tarih ve OMB.0.00-05/00-21/145 sayılı yazıya Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu 04 Ağustos 2021 tarihinde cevap vermiş ve 9 kişilik bir personel listesinin nakil, atama ve yer değişikliklikleri ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır. İlgili yazıda 9 kişinin görevleri ve görev yerleri ile ilgili bir değişiklik olmadığı sadece 3 kişinin naklinin gerçekleştirildiği bildirilmesine rağmen tüm listenin (9 kişinin) nakil, atama ve yer değişikliği yapıldığı gibi yanlış bir algı oluşmuştur.

Yüksek Yönetim Denetçisinin raporunda toplamda 23 kişinin adı geçmesine rağmen 26 kişinini istihdam edildiği ve/veya yüksek baremden terfi ettirildiği ve/veya atandığı konusunda basında yer alan haberlerin doğruluğu yoktur. İlgili raporda yer alan kişilerin isimlerini teker teker okumanın yanlış olacağı düşüncesi ile toplamda 23 kişinin raporda yer aldığı bu 23 kişinin içinde 7 kişinin vekaleten görev yaptıkları, 5 kişinin nakil olduğu, 1 kişinin görevlendirme yapıldığı ve 1 kişinin asaleten atandığı yani toplamda 14 kişinin görev yerlerinde ve/veya kadrolarında değişiklik olduğu, bunlardan da sadece 1’inin asaleten atandığı ortada iken basında 26 kişinin istihdam edildiği ve/veya atandığı ve/veya yüksek baremden maaş aldıkları doğrultusunda çıkan haberler gerçekleri yansıtmamaktadır. Yine ilgili raporda Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası arasında bir Ek protokol imzalandığı fakat daha sonra Sendika Başkanının imzasını çektiği belirtilmektedir. Sendika başkanı yapılan değişikliklere onay vermiş ve imzası halen yürürlüktedir.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu kar amacı gütmeyen Kıbrıs Türk Halkının elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak gayesi ile hareket eden, Yönetimi ile İdaresi ile Sendikası ve çalışanları ile Kıbrıs Türk Halkının Kurumudur. Son zamanlarda çokça çıkan doğruluk payı olmayan bu haberler ile Kıbrıs Türk Halkının kendine ait olan bu yapıyı gerek maksatlı olarak gerek maksatsız olarak zarara uğratmak veya karalamak kimsenin çıkarına olan bir durum değildir. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, ortada olan ekonomik gerçekler ışığında dahil Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde zararına satış yapmak pahasına Kıbrıs Türk Halkı için 2 yıldır zam yapmaya direnen bir Kurumdur. Dolayısı ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Kıbrıs Türk Halkının öz varlığıdır. Son birkaç yıldır Kurum aleyhine çıkan haberler Kıbrıs Türk Halkının yararına olan haberler değildir. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ihtiyaçlarını giderebilme noktasında sıkıntılar çekmektedir. Personel eksiği, araç gereç eksiği ve benzeri sorunlarla uğraşan Kurum mümkün olduğunca ekonomik tedbirlerle hareket etmeye çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak münhal açılamamakta ve yeni istihdam yapılamamaktadır. Dolayısı ile istihdam yapılamamasının da sonucu olarak personele görevlendirme, nakil ve vekalet verilmektedir.

Konu ile ilgili tüm gerçekler belirtildiği şekilde olup, siz değerli kamuoyunun bilgilerine saygılarımla sunarım.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Başkanı

Turan Büyükyılmaz

Editör: Haber Merkezi