“Büyükkonuk Geleneksel Eko Gün”ün 14’üncüsü 4 Mayıs Pazar gerçekleştirilecek. Eko gün etkinlikleri çerçevesinde gün boyu çeşitli aktiviteler düzenlenecek, geleneksel köy ürünlerinin satışı yapılacak.

Büyükkonuk Belediyesi tarafından düzenlenen 14’üncü Eko Gün, saat 10.00’de kortej ile başlayıp saat 18.00’deki “Off The Record” müzik grubu konseri ile sona erecek.

“Eko Gün” etkinliklerini tanıtmak amacıyla Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, Büyükkonuk Eko Turizm Derneği Başkanı Kıymet Alibey ve etkinlik Komitesi Koordinatörü Zekai Altan, bugün Belediyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.

“Büyükkonuk Geleneksel Eko Gün” etkilikleri arasında, sergi açılışları, dans gösterileri, ödül törenleri, tiyatro, çocuk aktiviteleri, el sanatları ve yiyecek, içecek stantları bulunuyor.

Çocuk aktiviteleri arasında beze açma, gazete kağıdından çanta yapma, uçurtma yapma, Lefkara işi, el makarnası yapımı yer alıyor.

Eko gün çerçevesinde, gün boyu; kerpiç çamuru yoğurma, süpürge bağlama; hellim, el makarnası, donolu sandalye yapımı; kil, ekmek, galbur ve köfün yapımı, ahşap oyma, tezgah dokuma gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

Büyükkonuk, Boğaztepe ve İskele Köy Kadın Kursu Sergisi, HASDER Sesta Sergisi, Anılır Art Galeri sergilerinin sanatseverlerle buluşacağı etkinlikte, katılımcılar “Büyükkonuk Eko Gün” hatıra fotoğraf çekme şansına da sahip olacak.

SEZEN: “KIBRIS TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYI HEDEFLİYORUZ”

Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, eko gün etkinliklerinin, her yıl Mayıs ve Ekim aylarında iki defa düzenlendiğini belirtti. Sezen, daha bilinçli bir nesil yaratmak için çocuklar ve genç nesillere yönelik etkinlik ve kurslar düzenlediklerini belirtti. Çocuklara yönelik eğitimin yanında, yetişkinlere de hijyen, ürün hazırlama, fiyatlandırma, ekoloji konularında eğitimler verildiğini söyleyen Sezen, “Bizler yatırımı geleceğe yapıyoruz” dedi.

Sezen, “Eko Gün” kapsamında satışa sunulacak ürünlerin belediye tarafından denetlenerek, maliyetinin çıkarıldığını ve üreticilere eğitimler verildiğini ifade etti.

Etkinliğe katılanlara güvenli alışveriş imkanı sağlamayı, gelenek, görenekleri yaşatmayı amaçladıklarını söyleyen Sezen, bilimsel ve profesyonelce hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının kültürünü yaşatmayı hedeflediklerini söyleyen Sezen, etkinliğin her adımının sorumluluk bilinciyle atıldığını belirtti.

Etkinlikte naylon poşet kullanılmayacağını, kimyasal içeren ürünlerle, fabrikasyon ürünlerin satışa sunulmayacağını anlatan Sezen, ürünlerin el ve ev yapımı olup, gelenek ve görenekleri yansıtacağını vurguladı.

Sezen, “Büyükkonuk Kültür Sanat Evi” projesi ile ilgili de bilgi vererek, bu projeyle, tüm yıl boyunca, köyde üretilen ürünlerin satışının yapılacağı bir mekan yaratılacağını, bir buluşma noktası oluşturulacağını ifade etti.

ALTAN: “AMAÇ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAK”

Etkinlik Komitesi Koordinatörü Zekai Altan, etkinliğin eko günden, “Büyük Eko Gün”e dönüştüğünü, bunda da halkın yoğun ilgisi, norm ve kurallara sahip çıkılmasının rol oynadığını kaydetti.

Altan, “Eko gün özverili ve çıtayı hep yükselten bir etkinlik oldu. Uluslararası alanda tanıtımımıza da damga vurmasını hedefliyoruz” dedi.

Bölge halkına eğitimler verildiğini belirten Altan, amacın sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu söyledi.

ALİBEY: “EKO KÖY OLMANIN BİLİNCİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Büyükkonuk Eko Turizm Derneği Başkanı Kıymet Alibey de, “Büyükkonuk Geleneksel Eko Gün”e eko köy olmanın bilinciyle, titizlik içinde çalıştıklarını belirtti.

Doğa, çevre ve kültürel değerlere sahip çıkarak, yeni üyelere de eğitim vererek hazırlık yaptıklarını söyleyen Alibey, tüm halkı etkinliğe katılmaya davet etti. 
Editör: TE Bilisim