YKP Yürütme Kurulu, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirirken, kalan konuların Adada yaşayanların siyasi temsilcilerinin katılımı ile oluşturulacak geçici yürütme organında çözülebileceği, çözülen konuların hemen hayata geçirilebileceği, bu yürütme organının da daha sonra federal meclisin yasama ve yürütme organlarına dönüşebileceği görüşüne de yer verdi.


YKP’den yapılan yazılı açıklamada, son dönemde liderlerin görüşme süreçlerine dair somut bilgilere değil dedikodulara dayanan ciddi sayıda haber üretildiği kaydedilerek, dedikodular üzerinden siyasi analiz yapmanın doğru olmadığı ifade edildi.

Kıbrıs Türk tarafı sözcüsünün kabul edilemeyecek biçimde “suçlama oyununa” girdiği savunulan açıklamada, sonraki günlerde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamalarında da benzer bir yol izlendiği görüşüne yer verildi.

Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin bir süredir Türkiye-AB ilişkilerine de bağlanmış olduğu kaydedilen açıklamada, Aralık ortası AB liderler zirvesi sonuçlarını görmeden Kıbrıs sorununda ilerleme beklemek “zemini olmayan iddia” olarak nitelendirildi.

Beşli zirvenin şu aşamada gündemde olmadığı ve kamuoyunun yanıltıldığı savunulan açıklamada, “Zirve olacaksa çoklu olacaktır. Türk tarafı görüşmeci heyeti de, kapalı kapılar ardında açıklama yaptıklarında böylesi zirve için Bürgenstock tarzı demektedirler. Bu da Türk tarafının böylesi bir zirve öncesi duruma göre esneme veya koparma için elini ‘geniş’ tuttuğu gösterir, bu davranış da iyi niyetten yoksundur. Türk tarafı böylesi bir zirvede tam olarak kimlerin olmasını istediğini netleştirmesi gerekir, 5’li zirve kabul görmedi, bu yönde kamuoyu doğru bilgilendirilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.
Editör: TE Bilisim