Ülkeye taşınan toz zerrecikleri konusunda Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtlayan Buran, hava sıcaklığı konusunda da açıklamada bulundu.

Hafta sonu sıcaklığın 37 dereceye kadar yükseldiğini, önümüzdeki iki gün sıcaklığın 32 ile 35 derece dolaylarında seyredeceğini söyleyen Raif İlker Buran “18 ile 20 Mayıs tarihleri arasında sıcaklık 7 ile 10 derece birden düşerek 27 santigrat dolaylarında seyredecek” dedi.

Buran, bu günlerde yağış beklediklerini de kaydetti.

“TOZ, YAĞMUR YA DA SİS GİBİ METEOROLOJİK BİR HADİSE”

İlk olarak toz zerrecikleri konusunda açıklamada bulunan Raif İlker Buran, toz zerreciklerinin daha önce de ülkeye taşındığını, yoğun olduğu dönemlerde bunun hakla paylaşıldığını belirtti.

Buran, “Nasıl ki sağanak yağmur ya da sis, meteorolojik bir hadise ise, toz da öyledir. Toz zerrecikleri halk sağlığını ciddi boyutta etkileyen meteorolojik hadisedir. Biz konuya hassasiyetle yaklaşıyor, gelişmeleri tereddüt etmeden vatandaşlarla paylaşıyoruz. Zaman zaman daha yoğun zaman zaman daha yalın oluyor ama havada toz mutlaka vardır” diye konuştu.

Bazen tozların üst atmosferde asılı kaldığını, yere düşmediğini kaydeden Buran, tozun Kuzey Afrika’dan ve Orta Doğu’dan kuvvetli yer rüzgarlarıyla taşındığını anlattı.

“TOZ ZERRECİKLERİ ZAMAN ZAMAN EGE’YE KADAR ULAŞIYOR”

Toz zerreciklerinden Kıbrıs’ın, Türkiye’nin güney doğu bölgesinin ve güney sahillerin etkilendiğini belirten Buran, Kuzey Afrika’dan taşınan toz zerreciklerinin zaman zaman Ege’ye kadar ulaştığını söyledi.

Yazın pek kuvvetli rüzgar esmediğini de kaydeden Buran, “Havada her zaman az da olsa toz vardır” şeklinde konuştu.

“BU TOZLAR ZEHİRLİ OLSA İNSANLAR ARAP ÜLKELERİNDE YAŞAYAMAZDI”

Toz konusunda vatandaşların tedirginlik yaşadığını, zaman zaman kendisine “bu tozlar zehirli mi?” diye sorduğunu belirten Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran şöyle devam etti:

“Bu tozlar zehirli olsa insanlar Arap ülkelerinde yaşayamazdı. Tozlarda zehir yok. Bunun savaşla, bombayla da alakası yok. Sadece çölleşen ve kullanılmaz hale gelen topraklar rüzgarla küçük zerrecilikler halinde üzerimize taşınıyor. Tozların rengi de taşındığı bölgedeki toprak yapısıyla ilgili.”

“HAVA SICAKLIĞI 7 İLE 10 DERECE BİRDEN DÜŞECEK...”

Hava sıcaklığıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran, “Hafta sonu sıcaklık 37’ye kadar yükseldi. Önümüzdeki iki gün 32-35 arasında seyredecek. 18-20 Mayıs tarihleri arasında 7 ile 10 derece birden düşerek 27 santigrat dolaylarında seyredecek. Üst atmosferdeki serin ve nemli hava bölgeye ulaştığında yağış da bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Hava sıcaklıklarının iç kesimlerde mevsim normallerinin yaklaşık 7 derece üzerinde seyrettiğini de aktaran Buran,  “bizi nasıl bir yaz bekliyor?” sorusuna da yanıt verdi. Buran, “Normalleri civarında. Normalleri çok çok üzerinde sıcaklık artışı beklemiyoruz. Sıcaklıklar, birkaç derece çıkar, birkaç derece düşer, bu normal. Kıbrıs’ın yazları hemen hemen aynı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim