Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Eide, kabul sırasında, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Denktaş’ı bilgilendirdi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Başbakan Yardımcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Kıbrıs müzakerelerinin uzamasını istemiyoruz, bu yıl içerisinde bir an önce beşli görüşmenin tarihinin belirlenmesi gerekiyor, bu görüşleri Sayın Eide’ye de bildirdik” dedi.

Başbakan Yardımcısı Denktaş, görüşme sonrası BRT’ye yaptığı açıklamada bugüne kadar yapılan görüşmelerde, anlaşmaya giden yoldaki gelişmelerin çok olumlu olmadığını gördüklerini, bir yolunu bularak görüşmelerin yeniden devamını sağlamak yönünde bazı adımlar atıldığını ve o noktaya gelineceğini kaydetti.

Denktaş şunları söyledi:

“Kendisinden talep ettiğimiz, bu işin uzamaması ve bu yıl içerisinde bir an önce beşli görüşmenin tarihinin belirlenmesi gerektiğidir. İki liderin, yeniden görüşerek, öyle veya böyle bir sonuca ulaşması gerektiğidir. Gelecek yıla kalması halinde bu işin 2019 yılına kadar ara verilemeyeceğine göre, belirsiz ortamda bekleme takatımız olmadığını bildirdik. Aslında dünyanın da bizden böyle bir belirsizlik içinde yaşamayı bekleme hakkı olmadığına dikkat çektik.”

Beşli görüşmenin, bu yıl içinde belirlenmesi ve iki liderin, şu veya bu şekilde sonuca ulaşması gerektiğini vurgulayan Denktaş, “Bir takım adımlar atılmış, bir noktaya gelinecek. Önümüzdeki hafta sonuç belli olur. Biz kendi düşüncelerimizi, beklentilerimizi aktardık. Kıbrıslı Türklerin dünyanın uygulamakta olduğu izolasyonlar nedeniyle bazı noktalarda çok çok geride kaldığını ve bunun giderilmemesi halinde sorun yaşayacağımızı aktardık. Birincil hukuk ısrarımızın nedenlerini anlattık, garantilerle ilgili düşüncelerimizi belirttik. Göreceğiz artık” dedi.
Editör: TE Bilisim