Mersin Konsolosu Zalihe Erden, 1963 yılında Rumlar tarafından siyasi hakları gasp edilen Kıbrıs Türkü’nün kendisine uygulanan tüm baskılara ve şiddete karşı direniş gösterdiğini ve 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin müdahalesi ile barış, huzur ve özgürlük ortamına kavuştuğunu ifade etti.

Erden, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, “İşte bu nedenledir ki 20 Temmuz aynı zamanda ‘Barış ve Özgürlük Bayramı’ olarak kutlanmaktadır. Ve bu bayram yalnız yavru vatan KKTC'nin değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin de bayramıdır” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk Halkı’nın anavatanı sayesinde kavuştuğu bu barış ve huzur ortamında her türlü baskı ve izolasyona rağmen, 1983 yılında demokratik ve çağdaş değerler üzerine kurulan saygın Cumhuriyetimizi her alanda geliştirmek ve güçlendirmek için Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı ile dayanışma ve işbirliği içerisinde çabalarını sürdürmektedir” diyen Erden, Kıbrıslı Türklerin Birleşmiş Milletler parametreleri olan ‘iki eşit halk, iki kurucu devlet, eşit statüler, iki kesimlilik ve garantiler’ çerçevesinde çözüme ulaşmak için üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini kaydetti.

Erden, “Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, Kıbrıs Türk halkına eskiden yaşadığı kötü günleri yaşatmayacak, adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması yönündeki çabalarımızı sürdürürken, Anavatan Türkiye ile belirlenen ortak hedeflere birlikte yürümek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek, KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının bugünlere ulaşmasında maddi ve manevi her türlü yardımda bulunan Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkına teşekkür etti.

“Vatanımız uğruna canlarını feda eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum” diyen Erden, tüm Mersinlilere ve bölge insanına sevgi ve selamlarını iletti.

MERSİN’DE DE TÖREN DÜZENLENECEK

Yapılan açıklamada Mersin’de yapılan törenlerle ilgili de bilgi verildi. Buna göre 20 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da Mersin Cumhuriyet Alanı’nda çelenk sunma töreni düzenlenecek.

Daha sonra saat 15.30’da Silifke’deki Kıbrıs Barış Harekatı Şehitleri Hatıra Ormanı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirilecek.

Saat 20.30’da ise KKTC Mersin Konsolosu Zalihe Erden, Mersin Subay Orduevi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 39’uncu yıldönümü nedeniyle resepsiyon verecek.

Editör: TE Bilisim