Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, KKTC’nin bir devlet olarak uluslararası hukukta ve uluslararası ilişkilerde var olduğunu, var olmaya devam edeceğini kaydetti.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle DP Basın Bürosu aracılığıyla mesaj yayınlan Denktaş “KKTC bağımsız ve egemen bir devlettir” vurgusunda bulundu.

“BU ANLAMLI GÜNÜ GURURLA KUTLUYORUZ”

“Varlığı, egemenliği, özgürlüğü ve insan hakları için yıllarca mücadele eden Kıbrıs Türk halkının, kendi kaderini tayin hakkını kullanarak 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan ettiği ve bugün 33’üncü yıldönümü olan bu anlamlı tarihi günü bir kez daha gururla kutluyoruz.

Kıbrıs Türk halkı, 1960 yılında iki eşit ortak tarafından kurulan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, 1963 yılında Türk ortağını kovarak, silah zoruyla gasp eden Kıbrıs Rum yönetimin hiçbir anlaşmaya yanaşmaması ve yine Rum yönetiminin dış dünya tarafından “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanınması, Rumların, Kıbrıs Türk halkının eşit bir halk olduğunu asla kabul etmemesi ve Kıbrıs Türk halkının tüm çabalarına rağmen herhangi bir anlaşmaya yanaşmaması üzerine devlet kurma kararı almıştır.

Kuruluş ve bağımsızlık bildirilerini 15 Kasım 1983’te Kıbrıs Türk Federe Meclisi’nin oy birliği ile onayladığı, kurucu Meclis tarafından hazırlanan yeni Cumhuriyetin Anayasasının ise, 5 Mayıs 1985’te yapılan halk oylaması sonucu kabul edilmesi ile Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini, 15 Kasım 1983’te KKTC’yi ilan ederek ‘cumhuriyet’ ile taçlandırmış oldu.

KKTC bugün ‘bağımsız ve egemen’ bir devlettir. Bu devlet Kıbrıs Türk halkının self-determinasyon hakkını kullanması ile oluşmuştur. Uluslararası hukukun devlet ve tanıma ile ilgili tüm normlarına uygundur. KKTC’yi diğer devletlerin tanıyıp tanımamasına bakılmaksızın uluslararası hukukta ve uluslararası ilişkilerde bir devlet olarak KKTC vardır ve var olmaya devam edecektir.

Bu bağlamda; bağımsızlık ve özgürlüğümüzü kazanmamızı sağlayan varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyor, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutluyorum.”
Editör: TE Bilisim