Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun HD Stüdyosu’nun açılışı gerçekleştirildi.

HD Stüdyo’nun açılışı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, BRT Müdürü Mete Tümerkan ve diğer konuklarla yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan törende, sırasıyla BRT Müdürü Mete Tümerkan, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu birer konuşma yaptı.

TÜMERKAN

Açılışta ilk sözü alan BRT Müdürü Mete Tümerkan, bugünün kendileri için önemine değinerek, çok kapsamlı bir yatırım yapıldığını ve bunun açılışının kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi.

Bir devlet kurumu olan BRT’nin, HD yayın yapmaya başlamasıyla hak ettiği yere çıkacağına inanç belirten Tümerkan, HD yayına başlanmasıyla daha çok çalışmaları ve daha çok üretmeleri gerektiğinin bilincinde olduklarını kaydetti.

BRT’nin Kıbrıs Türk halkının haklı sesini dünyaya duyurmak için kurulduğunu, bu misyonu en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Türmerkan, HD stüdyoların BRT’yi daha ileri noktalara götüreceğine inanç belirtti.

TRT ile yapılan işbirliğine değinen Tümerkan, bunun TRT’nin bilgilerinden, teknik donanım ve tecrübesinden yararlanabilmek anlamına geldiğini belirtti.

Tümerkan, işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bundan sonraki hedeflerinin TRT işbirliğiyle, BRT’yi uluslararası platforma taşımak olduğunu vurguladı.

HD stüdyolar için katkı koyan herkese teşekkür eden Tümerkan, beklentilerin yerine getirilmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına söz verdi.

GÖKA

TRT Genel Müdürü Şenol Göka da, TRT ile BRT arasında imzalanan protokol değinerek, imza sonucunda ortaya çıkan bir işi somut olarak karşılarında görmekten heyecan duyduklarını söyledi.

Yapılan HD stüdyonun önemine değinen Göka, HD yayına geçilmesinin KKTC’nin sesinin dünyaya duyurulması ve KKTC’nin tanıtılmasına çok büyük katkısı olacağına inanç belirtti.

BRT ile daha çok önemli işlere birlikte imza atacaklarını belirten Göka, açılışın KKTC’nin kuruluş yıldönümünde gerçekleştirilmesinin ayrıca bir önemi olduğunu vurguladı.

Göka, stüdyonun hazırlanmasında emeği geçen herkese ve BRT çalışanlarına teşekkür etti.

ARINÇ

TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da konuşmasında, KKTC ziyareti hakkında bilgi vererek, Kıbrıs’tan sorumlu bakan olarak KKTC’yi daha sık ziyaret etmeye çalışacağını kaydetti.

TRT’nin bir dünya markası haline gelen önemli bir kuruluş haline geldiğini ifade eden Arınç, TRT’nin de BRT gibi kamu yayıncılığı yapan bir kuruluş olduğunu anlattı.

TRT’yi 5 kanalla aldıklarını, bugün ise 15 kanala çıkardıklarını söyleyen Arınç, hedeflerinde İngilizce yayın yapan bir kanal daha olduğunu, ondan sonra başka bir kanal arayışı içine girmeyeceklerini belirtti.

BRT ve TRT’nin benzer kuruluş amacında çalıştığına dikkat çeken Arınç, BRT’nin yayıncılıkta kaliteyi ön planda tutması gerektiğini vurguladı.

TRT ile BRT arasında yapılan işbirliği protokolü ve HD stüdyoların hazırlanması sürecine değinen Arınç, HD stüdyolar için yaklaşık 6 milyon TL harcadıklarını anlattı.

Yapılan her şeyin artık BRT’nin olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, HD yayın ve modern stüdyolarla Kıbrıs Türklerinin haklı davasının daha başarılı şekilde dünyaya duyurulacağına inanç belirtti.

KKTC’nin basın yayın kuruluşu olan TAK ve BRT’nin önemine değinen Bülent Arınç, günümüz gelişen dünyasında basının çok iyi kullanılması gerektiğine işaret etti.

Gelişen teknoloji içinde dijital medyanın öneminin arttığını, teknolojinin yakından takip edilerek, bunun iyi kullanılması gerektiğini söyleyen Arınç, “Sesimizi dünyaya doğru şekilde duyurmalıyız. 24 saat yayın yapan bir kanalda, herkesin aradığını bulacağı bir yayıncılık yapılmalı” dedi.

Arınç, Türkiye’deki Anadolu Ajansı’nın dünyadaki ilk 5 ajans arasına girmek için çalıştığını, TRT’nin de BBC’yi geçebilmek için uğraş verdiğini anlattı.

TRT’ye böyle güzel bir işi kazandırdığı, BRT’yi de TRT gibi bir kurumla işbirliği yaptığı için kutlayan Arınç, “KKTC’de yaşayanlar hizmetin de, televizyon yayıncılığının da iyisine layıktır. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, BRT’nin 51. yayın yılına gireceğine dikkat çekerek, BRT’nin kurulduğu günden bu yana Kıbrıs Türk halkının haklı sesini hem ülkeye, hem de dünyaya duyurmak için çalıştığını anlattı.

Değişen teknolojiye bağlı olarak, taleplerin arttığını, daha kaliteli, daha süratli yayının talep edilmeye başlandığını söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, bu şartlar altında BRT’nin de günün koşullarına uygun yayın yapmasının hedef olduğunu kaydetti.

TRT ile BRT arasında imzalanan protokole değinen Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, imzalanan protokolle ve HD stüdyoyla BRT’nin bu hedefine ulaştığını söyledi.

Bugün HD stüdyoların olduğu yerin kullanılamaz ve atıl durumda olduğunu, şimdi ise TRT’nin katkılarıyla HD yayın yapacak bir stüdyo haline geldiğini belirten Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, HD yayına geçilmesiyle daha kaliteli yayınlar yapılacağına inanç belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, TRT ile yapılan işbirliğinin devamını diledi.

Konuşmaların ardından açılış yapılarak stüdyo gezildi.

HD YAYINA 25 ARALIK’TA GEÇİLECEK

BRT HD yayına 25 Aralık’ta geçecek. HD Stüdyo’da, 25 Aralık’a kadar yayın hazırlıkları, arşiv oluşturma, montaj ve vericilerin uyumlaştırılması ile çalışanların eğitim çalışmaları yapılacak.

HD’ye geçiş ile kurum en yüksek çözünürlüğe sahip görüntü formatında yayın yapabilecek.

Büyük HD ekranla donatılan stüdyo, 6 kamera, 360 derece çekim yapabilme imkanı, 5 ayrı mekan, sıcaklık vermeyen led ışıklandırma sistemine sahip.

Stüdyoda mekan ısısının kaybedilmemesi için otomatik açılıp kapanan kapı ve ışıklandırmada ciddi tasarruf sağlayan led teknolojisi ürünler kullanıldı. 
Editör: TE Bilisim