GENEL KURUL KANDİL TATİLİNİN KALDIRILMASINI İÇEREN ÖNERİNİN İVEDİLİĞİNİ REDDETTİ

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Başbakanlığın, borç-alacak ilişkilerini düzenleyen tüm mevzuata ilişkin değişiklikleri hazırlamak ve görüşmek üzere oluşturulan geçici (Ad-Hoc) komite gündeminde bulunan “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresini oybirliği ile onayladı.

Genel Kurul, Ürün Güvenliği Yasa Tasarısı, Kıbrıs Türk İzciler Örgütü Yasa Tasarısı, Davalarda Zamanaşımı (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerelere de onay verdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’in sunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Resmi Tatil ve Anma Günleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresini ise oyçokluğu reddetti.

Genel Kurul toplantısının onaya ve bilgiye sunuş işlemleri sırasında ayrıca, Genel Kurul’un 25 Mart Pazartesi günü yapacağı birleşimin yurt dışı görevlerin yoğun olması sebebiyle iptal edilmesini ve toplantının gündeminin 28 Mart Perşembe günkü toplantıya ertelenmesine ve denetim faaliyetleriyle birleştirilmesine karar verildi.

ÖZDİL NAMİ

Genel Kurul toplantısında borç alacak ilişkileri konusuyla ilgili düzenleme ele alınırken söz alan CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Özdil Nami, Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken Ve/Veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Değişiklik) Yasa Tasarısının görüşüldüğü komitenin gizlilik ilkeleri ile çalıştığını ifade etti. Nami, ancak bu gizliliğe uyulmadığını ve kamuoyuna yönelik açıklamalar yapıldığını savunarak, gizliliğe uyulmayacaksa bu komitenin gizliliğinin kalkmasını istedi.

Komitede sıkıntılar yaşandığını savunan Nami, bu konuda son derece dikkatli çalışılması gerektiğini, gizliliğin esas olduğunu belirterek, UBP Girne Milletvekili Mehmet Tancer’in bir televizyon programına katılarak açıklama yaptığını öne sürdü ve “Eğer böyle olacaksa komitenin gizlilik kararı kaldırılsın” dedi.

MEHMET TANCER

UBP Girne Milletvekili Mehmet Tancer de, Özdil Nami’nin söylediği gibi televizyon programına katılmadığını, bilgi de vermediğini kaydetti. Komitede sadece kendisinin olmadığını söyleyen Tancer, bilgi vermediğini, fakat görüşlerini açıkça söyleyebileceğini belirtti.

MEHMET ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, komitenin gizlilik ilkesini bozmasına kimsenin hakkı olmadığını ifade ederek, bu komitenin gizlilik içinde çalışmasını doğru bulmadığını, komitenin çalışma usulüyle ilgili eleştiriler olduğunu kaydetti.

Gizlilik esasına bağlı kaldığını ancak bu gizlilik ilkesinin ortadan kalkmasını ve kim ne öneri getiriyorsa açıklaması gerektiğini ifade eden Çakıcı, gizlilik ilkesinin kalkmasını önerdi, ancak gizlilik ilkesi devam ettiği sürece de herkesin buna uyması gerektiğini vurguladı.

SERDAR DENKTAŞ

DP Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş da, komite çalışmalarının hükümetin iradesizliğinden dolayı sekteye uğradığını savunarak, DP olarak sistemin doğru oluşmasından yana olduklarını ve mağdurun yanında olduklarını kaydetti.

Bankaları da düşündüklerini ifade eden Denktaş, önerilerinin sistemin bütün ayaklarının, 7 Nisan’dan itibaren ivedilikle ele alınmasını ve sistemin çalıştırılması olduğunu söyledi. Finans sektörünün geleceği için de bunun önemli olduğunu ifade eden Denktaş, bu problemden dolayı finans sektörünün zora girdiğini, bu sorun çözülmezse devletin de bundan zarar göreceğine dikkat çekti.

Denktaş, komitenin çalışmasına olumlu baktıklarını söyledi.

ÖMER KALYONCU

CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da, bu yasaların çıkmasının geciktiğini, çünkü niyetin bu iş üzerinden kavga çıkarmak olduğunu iddia ederek, finans sektörü ile ilgili yaşanan sorunun büyük bir sorun olduğunu kaydetti.

Borç ilişkileri içerisinde vatandaştan, bankalara kadar birçok kesimin olduğunu ifade eden Kalyoncu, partilerin bir araya herkes için geldiğini, bir kesim için gelmediğini belirtti. Komiteye katılan herkesin oraya sorun çözmek için gelmesi gerektiğini dile getiren Kalyoncu, komitenin süresinin uzatılmasından yana olduklarını söyledi.

HASAN TAÇOY

UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, komitede 25’in üzerinde toplantı yaptıklarını ifade ederek, komite toplantıları hakkında bilgi verdi. Komitede çeşitli çalışmalar yapıldığını, mağdurlar, finans sektörü, bankalar, avukatlar ile görüşmeler yapıldığını anlatan Taçoy, tüm tarafları ikna ederek bunları yasa tasarısına koyduklarını kaydetti.

Taçoy, komitenin gizlilik kararı bulunduğunu, bu yüzden alınan kararların dışarıda konuşulmasının yanlış olacağını belirterek, gizlilik ilkesinin devamından yana olduğunu söyledi.

Yasayla ilgili beklentilerin hat safhada olduğuna işaret eden Taçoy, tüm kesimlerin bu yasayı beklediğini, o yüzden komitenin devam etmesi gerektiğinden yana olduğunu kaydetti. Sistemin şu anda çalıştığını ve kimsenin merak etmemesini isteyen Taçoy, bu yasa tasarısını en kısa zamanda Meclise sunacaklarını kaydetti ve gizliliğin devamını istedi.

ÖZKAN YORGANCIOĞLU

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu da, tasarının ilgili komitede ivedilikle görüşülmesine olumlu oy vereceklerini ifade ederek, konunun hassas bir konu olduğuna dikkat çekti.

İRSEN KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de, finans sektörünün ekonomi için çok önemli bir sektör olduğunu belirterek, ekonomiyi yakından ilgilendiren komitenin gizliliğinin esas olduğunu kaydetti.

Küçük, komitenin süresinin uzatılması ve gizlilik ilkesinin devamının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından tezkere oybirliği ile kabul edildi.

ÜRÜN GÜVENLİĞİ YASA TASARISI

Başbakanlığın, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarıları ile Kamu Reformu Yasa Tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan komitenin gündeminde bulunan Ürün Güvenliği Yasa Tasarısının komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ele alınırken ilk sözü alan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, oylarının olumlu olacağını belirterek, AB’ye uyumlu yasalara destek verdiklerini söyledi.

Başbakan İrsen Küçük de, AB uyum çalışmaları konusunda hükümet olarak hassas olduklarını ifade ederek, hükümet çalışmalarını da AB’ye uyum çerçevesinde sürdürdüklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından tezkere oybirliği ile kabul edildi.

DAVALARDA ZAMAN AŞIMI YASA TASARISI

Oy birliği ile geçen Başbakanlığın, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan Davalarda Zamanaşımı (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere hakkında ise, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel konuştu. Üstel, zaman aşımıyla ilgili yasa tasarısının bankalara borcu olan sanayici, otelci ve diğer yatırımcılarla ilgili olduğunu söyledi.

Üstel, amacın, mevcut borcun yeniden yapılandırılması ve ödemenin sağlanması olduğunu belirterek, bu çerçevede 15 yılda kapatılması gereken borç zamanının 20 yıla çıkarıldığını kaydetti.

BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI

Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısına ivedilik görüşmesi sırasında söz alan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tezkere hakkında bilgi verdi.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem de, ülkede belediyelerin batma noktasına geldiğini ancak hükümetin belediyelerle ilgili reform yerine küçük şeylerle uğraştığını ileri sürerek, bunu eleştirdi.

Belediyelerde ciddi bir reforma ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Adem, atılan adımlara bakıldığında, gereken derslerin alınmadığının görüldüğünü kaydetti. LTB, Lefke, Yenierenköy Belediyeleri başta olmak üzere ülkedeki belediyelerin yarısının battığını savunan Adem, artık ülkede bazı noktalara neşter vurma zamanının geldiğini belirtti.

LTB seçimine, LTB’yi batırdığını savunduğu UBP ile DP’nin aday göstermesini eleştiren Adem, UBP’nin LTB’yi batırdığını, bu konuda herkesin hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.

Sonay Adem, yerel yönetimler konusunda sıkı bir çalışmaya girilmesi ve reform sürecinin devam ettirilmesi gerektiğini ifade ederek, bu yapılmazsa yerel yönetimlerin çoğunun iflas edeceğini savundu ve belediye sayısının azaltılması gerektiğini söyledi. Adem, bu yönde bir reform yapılması durumunda CTP-BG’nin desteğinin olumlu olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından ivedilik tezkeresi oybirliği ile kabul edildi.

KANDİL TATİLİ

Meclis Başkanı Hasan Bozer’in Kandil tatilinin kaldırılması yönündeki yasa önerisiyle ilgili tezkere hakkında söz alan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer’in kandilin resmi tatil olmaktan çıkarılması önerisine bakıldığında, Kıbrıs Cumhuriyeti döneminde konan ve müzakerelerin sürdüğü bir dönemde bu iznin kaldırılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nden kalan ve görüşmelerin sürdüğü bir dönemde böyle bir teklifin değil ivediliğine gerçeğine bile oy verilmemesi gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, buna ret oyu vereceklerini söyledi.

Hasan Bozer de, Yorgancıoğlu’nun felsefesine karşı olmadığını, ancak bir anlaşma olması durumunda bu tatili yeniden koyabileceklerini kaydetti. Bozer, Kıbrıs Türk halkının daha çok çalışması gerektiğini ve izinlerin çok olduğunu, ayrıca Müslüman ülkelerin hiçbirinde de kandilin resmi tatil olmadığını ifade etti.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, TDP’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki haklarını talep eden bir parti olduğunu ifade ederek, uluslararası hakların geri götürülmemesi gerektiği görüşünden dolayı bu talebe ret oyu vereceklerini kaydetti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, kandil tatilinin kaldırılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, KKTC’nin kalkınmasının mesai sisteminin düzeltilmesinden geçtiğini belirtti ve kandil tatilinin kaldırılmasına yönelik oyunun ret olacağını söyledi.

Konuşmalarından ardından Kandili tatil olmaktan çıkaracak yasa önerisinin ivedilikle görüşülmesi istemi, oy çokluğu ile kabul edilmedi. 
Editör: TE Bilisim