Gazeteci-yazar Sami Özuslu, yüksek öğrenim gördükleri Türkiye’de 1976-79 yılları arasında öldürülen 6 Kıbrıslı Türk gencin hikayesini belgelerle anlattığı “Uçakla Gelen 6 Tabut” adlı kitabını, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’e takdim etti.

Meclis Başkanı Bozer, bugün saat 11.00’de Özuslu’yu kabul etti. Özuslu, Meclis arşivinden de yararlanmayı isterken, Bozer de Meclis’in iyi bir arşivi olduğunu ve isteyenlere açık olduğunu belirtti.

BOZER: “DOĞRULAR DÜŞÜNCELERİN ÇATIŞMASINDAN ÇIKAR”

Bozer, ülkenin sevilen gazeteci-yazarlarından Sami Özuslu’yu her düşünceye saygı duyarak takip ettiğini, çünkü doğruların düşüncelerin çatışmasından çıktığını kaydederek demokrasinin özünde de düşünceler olduğunu söyledi.

TARİHİN DOĞRU OKUNMASI İÇİN...

Özuslu’nun yazdığı kitabın, ülkenin çok büyük bir ihtiyacı olduğunu ifade eden Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer, önemli olaylardan geçen halkın tarihe bırakacağı çok önemli şeyler bulunduğunu, tarihin doğru okunması ve olayların unutulmaması adına, açığın kapatılması için son yıllarda büyük bir gayret olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

“SÖZ UNUTULUR, YAZI İLELEBET KALIR”

“Yazmak çok önemlidir çünkü sözler unutulur ama yazılar belgeseldir ve ilelebet kalır” diyen Bozer, gelecek nesillerin de okuyup doğru düşüncelere sahip olması adına hem kişi olarak, hem de Meclis adına kitap ve belgesel çalışmalarını önemsediklerini anlattı.

Hasan Bozer, emekleri teşvik etmek adına Meclis’in ülkede yayımlanan kitaplardan bir miktar satın aldığını kaydederek, “Meclis olarak da, kişi olarak da bu yayınların ciddiye alıyor, önemsiyoruz ve bunu yapanları da yürekten kutluyoruz” dedi.

Meclis Başkanı Bozer, Sami Özuslu’nun ilk kitabında Kıbrıslı Türk siyasetçilerden Ahmet Mithat Berberoğlu’nun hayatını yazarak çok güzel bir şey yaptığını belirtti ve ikinci baskısı da çıkan yeni kitabının ardından da kitap çalışmalarının devamını diledi.

ÖZUSLU: “TARİHE MAL OLMUŞ DEĞERLER KAYIT ALTINA ALINMALI”

Gazeteci-Yazar Sami Özuslu da görüşmede yaptığı konuşmada, ülkede yaşanan ve tarihe mal olması gerekirken unutulmuş değerlerin kayıt altına alınması umudunu ifade ederek, Meclis’in, toplumun uzlaşı ve tüm siyasi görüşlerin temsil edilebilme platformu olduğunu belirtti.

“MECLİS ÜRETMEYİ TEŞVİK ETMELİ”

Demokrasinin şekilleneceği bir mekan olan Meclis’in üretmeyi teşvik etmesinden, arşivini daha da çağdaş hale getirmesinden, topluma, araştırmacılara, yazarlara, belgesellere açmayı hedef koymasından mutluluk duyacağını ifade eden Sami Özuslu, belge, kaynak eser ve kayıt bularak bunları yeniden üretmenin kolay bir çaba olmadığını anlattı.

Arşivde her istenen belgeye ulaşılamadığını belirten ve Türkiye’de öldürülen 6 gencin hikayesini yazarken Meclis tutanaklarından, varsa alınan kararlardan da yararlanmayı daha sonraya bıraktığını; kitabı çıktıktan sonra bu yönde tavsiye ve telkinler de olduğunu söyledi ve Başkan Bozer’den Meclis tutanaklarından yararlanmasına yardımcı olmasını istedi.

Özuslu, Meclis tutanaklarında varsa tarihe kazandırılması gerekenlerden yararlanmak isteğini ifade ederek 1976-79 yılları arasında hayatını kaybeden 6 gencin onore edilmesi, toplumda hak ettikleri değeri bulmaları ve hatırlanmaları yönünde kitabının katkıda bulunmasını ve benzeri çalışmaların devamını diledi.

BOZER: “BİLGİ AÇIK OLMALI... ARŞİVDEN HER ZAMAN YARARLANILABİLİR”

Özuslu’nun bu sözleri üzerine yeniden konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de, Meclis’in arşivinden her zaman yararlanılabileceğini, güçlü ve iyi bir arşivleri bulunduğuna inandığını söyledi. Bozer, bilginin açık olması gerektiğine inandığını vurguladı ve elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti. 
Editör: TE Bilisim