Sağlık Bakanlığı ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji ve Diyaliz Servisi tarafından organize edilen etkinlik, saat 09.00’da Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji ve Diyaliz Servisi Sorumlu Doktoru Düriye Deren Oygar’ın da hazır bulunduğu etkinliğe, yurt içi ve yurt dışından uzmanlar, doktorlar katıldı.

Bugün saat 16.00’ya kadar devam edecek etkinlik, “Sistemik Hastalıklar ve Böbrek”, “Kronik Böbrek Hastalığı ve Tedavisi” ve “Organ Nakli” ana başlıklarında 3 oturumda gerçekleştirilecek.

Yurt içi ve yurt dışından uzmanların katkı koyduğu etkinlikte “hipertansiyon, kalp ve böbrek, diyabet ve böbrek, kronik böbrek hastalığı ve tedavi seçenekleri, hemodiyaliz ve peritona erişim- güncel yaklaşımlar, kronik böbrek hastalığında eğitim programı, Türkiye’de organ nakli ve yasal düzenlemeler, Kuzey Kıbrıs’ta kronik böbrek hastalığı, erişkin dönemde hipertansiyona bağlı kronik böbrek yetersizliğinin çocukluk çağına dayanan temelleri ve akılcı ilaç kullanımı” konuları ele alınacak.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, bugünkü toplantının çok önemli bir hastalıkla ilgili olduğuna dikkat çekerek, katkılarından dolayı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji ve Diyaliz Servisi’ne teşekkür etti.

Kaliteli sağlık hizmetlerinin verildiği, hasta ve çalışan memnuniyetinin sağlandığı, doğru sağlık vizyonun yakalanmasının önemine işaret eden Bakan Gülle, Sağlık Bakanlığı olarak bunu yakalamaya çalıştıklarını söyledi.

Sağlıkta “kendi ayakları üzerinde” durmanın önemini vurgulayan Bakan Gülle, artık sağlık alanında bağımlılıktan kurtulmak gerektiğini belirtti.

Böbrek hastalarının sorunları için artık dışarıdan hizmet almak yerine, ihtiyaçların ülkedeki merkezlerde giderilebilmesi için bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç olduğunu belirten Sağlık Bakanı Gülle, bu amaçla bazı çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Yeniden yapılanma hedefiyle çalışıldığını, ancak seçim yasakları nedeniyle bazı konularda hızlı ilerlenemediğini ifade eden Bakan Ahmet Gülle, bazı adımları atarken sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Yeniden yapılanma süreci içinde eğitim ve yeni bilgilerin takibinin önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Gülle, bugünkü toplantının faydalı olacağına inanç belirtti.

Böbrek hastalıkları için “Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası”nın önemine de değinen Sağlık Bakanı Gülle, “Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasa Tasarısı’nın Meclis Komitesi’nde görüşmesinin son aşamasına geldiğine işaret etti.

Sağlık Bakanlığı’nın doğru çalışmalar, doğru vizyon, yeniden yapılanma ve yasalarla sağlıktaki sorunları aşmak için çalıştığını, çalışacağını vurgulayan Bakan Gülle, bugünkü etkinliğin güzel bir çalışama olacağına inanç belirtti.
Editör: TE Bilisim