Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in okul saldırısını kınayarak, bunun uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali olduğunu bildirdi.

Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, yaptığı yazılı açıklamada, çocukların geçen akşam, BM'nin Gazze'de sığınma yeri olarak kullandığı bir sınıfın zemininde ailelerinin yanında uyurken öldürüldüğünü hatırlattı. Krahenbühl, "Çocuklar uykularında öldürüldü. Bu hepimize hakarettir, evrensel bir utanç kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

Olay bölgesini ziyaret ettiklerini ve kanıt topladıklarını bildiren Krahenbühl, "Bizim ilk değerlendirmelerimize göre, 3 bin 300 kişinin sığındığı okulumuza saldırı düzenleyen İsrail toplarıdır" dedi.

- "Okulun koordinatları 17 kez İsrail'e verildi"

Şu anda resmi ölü sayısını vermek için çok erken olduğunu belirten Krahenbühl, ancak bölgeyi korumakla görevli bir UNRWA personeli, kadın ve çocuklar dahil pekçok kişinin saldırıda hayatını kaybettiğini bildirdi. Krahenbühl, şunları kaydetti:

"Okulun koordinatları ve okulda yerinden edilen insanların barındığı bilgisi, insanların korunmasını sağlamak için İsrail ordusuna 17 kez verildi. En son bilgi öldürücü saldırı olmadan birkaç saat önce, saat 20.50'de verildi. İsrail güçlerinin uluslararası hukuku ciddi biçimde ihlal etmesini en güçlü şekilde kınıyorum."

Bu olayla birlikte UNRWA okullarının altıncı kez saldırıya uğradığına dikkati çeken Krahenbühl, saldırılarda insani yardım faaliyetlerinde çalışan personellerinin de hayatlarını kaybettiğini anımsattı.

Filistinliler için kullanılan barınma yerlerinin artık dolup taşmakta olduğunu ifade eden Krahenbühl, "Eğer saldırılar böyle devam ederse onbinlerce kişi, pek yakında yiyecek, su ve barınacak yerleri olmadan Gazze sokaklarında barınmak zorunda kalabilir" ifadelerini kullandı.

Artık insani yardımın ötesine geçildiğini vurgulayan Krahenbühl, hesap verme alanına girildiğini belirterek, "Uluslararası toplumu, devam eden katliama bir an önce son vermek için bilinçli bir uluslararası siyasi çaba göstermeye" çağırdı. 
Editör: TE Bilisim