BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Margaret Chan, hükümetlerden her türlü sigara reklamı, promosyon ve sponsorlukların yasaklanmasını istedi.

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, dünyada her yıl 6 milyon kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiği ve WHO verilerinin, 2030 yılında bu sayının 8 milyona çıkacağını gösterdiği belirtildi.

Açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Ban, sigaranın insan sanlığının en büyük düşmanlarından biri olduğuna dikkati çekerek, sigara kullananların yarısının bu nedenle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Sigara reklamlarının gençler üzerindeki özendirici etkisine işaret eden Ban, "Halkın sigara reklamlarına maruz kalmasını engellersek gençlerin sigaraya başlama ihtimalini de azaltırız" değerlendirmesinde bulundu.

Sigara kullananların çoğunun 20 yaşından önce bu alışkanlığı edindiğini belirten Ban, bu nedenle sigara reklamlarının gençleri hedef aldığını aktardı.

WHO Direktörü Margaret Chan de yaptığı açıklamada, sigara kullanımının engellenebilir olduğuna değinerek, "Hükümetler, tütün endüstrisinin gençleri ve kadınları nikotin bağımlısı hale getirmek için yürüttüğü arsız manipülasyonları durdurmalılar" dedi.

WHO tarafından yapılan araştırmalar, reklamlarının yasaklandığı ülkelerde sigara kullanımında ortalama yüzde 7 oranında düşüş olduğunu ortaya koyuyor.

2011 yılında yapılan araştırma sadece 19 ülkenin sigara reklamlarına karşı üst düzeyde yasak getirdiğini gösteriyor. Ülkelerin üçte birinde ise reklam yasaklarının çok düşük seviyelerde kaldığı belirlendi.
Editör: TE Bilisim