BM Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP), ara bölgede bulunan ve sel vasıtasıyla istenmeden mayınların taşınmış olma ihtimali bulunan 2 alanın mayınlardan arındırılması yönünde çalışmalar yapacağını, çalışmaların 7 Nisan Pazartesi günü başlayacağını duyurdu.

Bu alanlardan birinin Kıbrıs’ın doğu kıyısında Denya yakınlarında, diğerinin de Mammari Köyü’nün kuzeyinde, Lefkoşa’nın birkaç kilometre batısında yer aldığını kaydeden UNFICYP, Mayıs sonunda çalışmaların tamamlanacağını da belirtti.

Bugün 4 Nisan Uluslararası BM Mayın Bilinci Geliştirme Günü…

BM Kıbrıs Barış Gücü gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2004’ten 2011’in başlarına kadar BM Mayın Hareket Merkezi (UNMACC)’yle bağlantılı mayın temizleme ekiplerinin 1974 yılında askeri güçler tarafından yerleştirilen kara mayınlarını temizlemek için çalışmalar yaptığı kaydedildi.

Bu ekiplerin 25,000’in üzerindeki kara mayınını çıkarıp imha ettiği ve mayınsız bir ara bölge ve nihayetinde mayınsız Kıbrıs’a yönelik büyük adım atıldığı ifade edilen açıklamada, Lübnan’daki Geçici BM Kuvvetleri’nin (UNIFIL), ara bölgede bulunan ve sel vasıtasıyla mayınların taşınmış olma ihtimali bulunan 2 alanın daha, mayınlardan arındırılması yönündeki çabalara destek vereceği de duyuruldu.

Açıklamada, pazartesi günü başlayacak çalışmalara 21 deneyimli Kamboçyalı mayın temizleme biriminin de destek vereceği ifade edildi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 30 Ocak 2014’te taraflara mayın temizleme ekiplerinin bölgelere girişlerine izin vermesi ve adanın mayınlardan arındırılması çabalarına yardımcı olması çağrısında bulunduğu hatırlatılan açıklamada, BM’nin her iki tarafa da mayın temizleme çalışmalarını ara bölge dışına da taşıması yönünde çağrıda bulunduğu kaydedildi.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların mayın temizleme çalışmalarındaki büyük rolünün altını çizdi.

Ban açıklamasında, “Kadınlar ve kızlar kara mayınlarından orantısız bir şekilde etkileniyor. Kara mayınlarının riskleri konusunda eğitilmeleri gerekir ve bir aile bireyi mayından dolayı yaralandığı ya da öldüğü zaman da daha şiddetli şekilde etkilenebiliyorlar. Bu nedenle BM mayın hareketiyle ilgili olarak onların görüşlerini dinlemek ve çalışmalara fikirleriyle katkı koymaları yönünde onları cesaretlendirmek istiyor” dedi. 
Editör: TE Bilisim