Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Cumhuriyet Meclisinde oylaması yapılan Anayasa değişikliklerini “toplumu kandırmaya yönelik makyajlar” olarak niteleyerek, Anayasa değişikliğine karşı etkili bir “Hayır” kampanyası yürüteceğini belirtti ve halkı referandumda “Hayır” demeye çağırdı.

BKP, ülkenin yeni, çağdaş, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, uluslararası hukuka bağlı demokratik bir Anayasa’ya ihtiyaç duyduğunu, ancak olumlu değişikliklerin yapılmasına rağmen mevcut Anayasa’nın özünün değişmediğini, açılım yapılmadığını ve temel insan haklarını içermediğini ifade ederek, Anayasa değişikliklerine “Hayır” diyecek tüm kesimlerle birlikte yürümeye hazır olduğunu bildirdi.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, bugün, BKP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, partisinin Anayasa değişikliklere yönelik aldığı kararı açıkladı.

İzcan, mevcut Anayasa’nın toplumu kontrol altında tutan, özgürlükleri kısıtlayan ve demokratik olmadığını belirterek, ülkenin, köklü değişikliklerin yapıldığı yeni bir Anayasa’ya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Mecliste bugün oylaması yapılacak Anayasa değişikliklerinin ise temel hakları içermediğini, çağdaş bir yapıya ulaşmadığını, vicdani ret, azınlık hakları, sendikalaşma, eşit işe eşit ücret, polisin sivile bağlanması, toplu iş sözleşmesi, ayrımcılığın kaldırılması, kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılması, AİHM kararlarının tanınması gibi konuları Anayasal güvence altına almadığını anlatan İzcan, Meclis’teki partileri halkı kandırmakla suçladı.

İzcan, geçici 10. Madde ve 117. Maddenin de tadil edildiğini, 10. Maddenin kaldırılacağının hükümet programında da yer aldığını ancak uyulmadığını belirterek, yeni Anayasa’nın, bunları içermemesinden dolayı anlamsız olduğunu, Anayasaya sadece makyaj yapıldığını savundu ve bu Anayasa’ya “Evet” demelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Yeni Anayasa’da çocuk hakları, çocuk mahkemelerinin kurulması gibi olumlu açılımların olduğunu fakat çoğu yeniliğin temel hakları içermediğini belirten İzcan, yeni Anayasa’da da halk iradesine saygı olmadığını, bu yüzden BKP olarak etkili bir “Hayır” kampanyası yürüterek, referandumda Anayasa’ya karşı etkili bir “hayır” çıkması için çalışacaklarını kaydetti.

İzcan, kendileriyle bu yolda yürüyecek siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri ile çalışmaya hazır olduklarını belirterek, Meclis’te uzlaşı adına Anayasa değişikliklerine “Evet” diyecek TDP ile yerel seçimlerdeki işbirliklerinin etkilenmeyeceğini, bu konuda kararın TDP’de olduğunu vurguladı, ancak TDP’nin de bu Anayasa’ya “Hayır” oyu vermesini beklediklerini dile getirdi.

Ülkede insanı seven, insanı önemseyen, uluslararası hukuka saygılı, ülkeyi, kimliğini ve varlığını koruyacak, Birleşik Federal Kıbrıs’a basamak olacak yeni çağdaş bir Anayasa istediklerine vurgu yapan İzcan, referandumda güçlü bir “hayır” çıkmasının tüm dünyaya da bir mesaj olacağını kaydetti.

İzcan, Anayasa değişikliklerinin yerel seçimlere yönelik bir propaganda olduğunu da savunarak, halkı referandumda etkili bir “hayır” demeye çağırdı. 
Editör: TE Bilisim