Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), siyasilerin her konuda şeffaf olmasını talep ederek, “gerçek” bir demokrasinin bunu gerektirdiğini vurguladı.

KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ta kişi başına düşen milli gelirin 14 bin 500 dolar olarak açıklandığını, ancak bunun doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü; son 5 yıldaki hayat pahalılığı oranlarının açıklanmasını talep etti.

Birinci, iktidara gelen hükümetlerin halktan bazı gerçekleri gizlediğini, iktidardan gittikten sonra ise bunları açıkladıklarını iddia etti, bunun KKTC’deki politikacıların meziyeti olduğunu savundu.

Milli gelirin yükseldiği yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını iddia eden Birinci, 2009’dan bu yana temel girdilerdeki fiyat artışının yüzde 30 ile 40, asgari ücretteki artışın ise yüzde 6 olduğunu söyledi.

“MAAŞLAR GERİLEDİ”

Kamu ve özel sektörde çalışanların maaşlarının gerilediğine dikkat çeken Mehmet Birinci şunları dile getirdi:

“Milli gelirin 14bin 500 dolara çıktığı iddiası ya kandırmacadır, ya da bu artış, nüfusun yüzde 2’sini geçmeyen işbirlikçi takımın cebine girmektedir.”

Mehmet Birinci, Maliye eski Bakanı Ersin Tatar’ın kişi başına düşen milli gelirle ilgili açıklamalarını eleştirerek, “Esnafın büyük bölümü iflasın eşiğindedir. Mazbatalardan kırılan bir ülkede, işçi sınıfı yoksulluk, özel sektör çalışanlarının birçoğu, özellikle kaçak ve sendikasız işçiler, açlık sınırının altındadır. Böyle bir ülkede, Tatar’ın verdiği bilgiler doğruları yansıtmıyor. Adil gelir dağılımı olduğu ileri sürüyorlarsa asgari ücret derhal 2 bin TL’ye yükseltilmelidir” dedi.

Birinci, sözlerini “Özel sektörde maaşlar iyileştirilmeli, işçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşmanın önü açılmalı ve sendikalaşan işçilerin işlerine son veren işverenler cezalandırılmalıdır”diye tamamladı. 
Editör: TE Bilisim