Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çavuşoğlu, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı A. Halis Uysal’ı kabul ederek görüştü.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çavuşoğlu, Uysal’ın sulama konusunda uzun yıllara dayanan tecrübelerinden yararlanmanın kendilerini mutlu edeceğini, bu ziyaretin tarım suyunun adaya ulaşmasından kısa bir süre önce gerçekleştirilmesinin faydalı olacağına inanç belirtti.

“BİR KAÇ YIL İÇİNDE SU PROJESİ TAMAMLANACAK”

KKTC Su Temin Projesi’nin geldiği nokta ile bilgiler de veren Bakan Çavuşoğlu, 26 bin 500 m3 ‘lük kapasiteye sahip olan Geçitköy Barajı’nın 28 belediyenin tümüne içme kullanma suyu olarak hizmet verebilecek şekilde tasarlanmış olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, 28 belediyenin tümünün abonelik anlaşmasını imzalamış olduğuna dikkat çekerek, şu an itibarıyla 22 belediyeye su verilmeye başlandığını kaydetti. Çavuşoğlu, ancak bu belediyelerin tüm yerleşim birimlerine henüz suyun ulaşmadığını da söyleyerek, tüm yerleşim birimlerinin suyu alır duruma gelmesi için 229 km’lik bir bağlantıya daha ihtiyaç olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, bunun 52 km’si için ihalenin tamamlanmak üzere olduğunu da ifade ettiği konuşmasında, 2017 yılı içerisinde tümünün tamamlanmış olacağını dile getirdi. Çavuşoğlu, suyun tarımda kullanılacak kısmı ile ilgili olarak ise Güzelyurt Sulama Projesi ihalesinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydederek, projenin tamamlanmasıyla enerji ihtiyacı olmaksızın bölge üreticisinin sudan faydalanacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Hem içme ve kullanım hem de tarımsal amaçlı su birkaç yıl içinde tamamlanmış olacak. Kendi kendine yeten bir toplum yaratmak adına suyu kullanma hedefindeyiz” şeklinde konuştu.

UYSAL: “SUYUN TASARRUFLU KULLANILMASI ÖNEMLİ”

Türkiye’de temeli 1970 yılında atılan ve büyüyerek merkezi bir birlik haline gelen Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Başkan Uysal, Bakan Çavuşoğlu ile bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Uysal, Aralık ayında gerçekleştirecekleri Tarım Reformunun Sulamaya Etkileri Sempozyumu’nda Bakan Çavuşoğlu’nu da aralarında görmek istediklerini belirterek, Türkiye’den KKTC’ye ulaşan suyun tasarruflu kullanılmasının önemine değindi.
Editör: TE Bilisim