Görür görmez gülümseten bir fotoğraf.

Fotoğrafın çekildiği ortamı, konukları da yoruma dahil ettiğimizde, esprili bir anlam çıkarılabilecek bir fotoğraf.

Hepinizin espri anlayışına sığınarak, yorumlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum:

Akıncı Uzanıyor Tatar Gülümseyerek BakıyorYer, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü. İTÜ Kuzey Kıbrıs Telsim Future Lab. açılış töreni.

Konuşmaların içeriği de günün anlam ve önemiyle ilgili. Yani bilim, bilişim, teknoloji, kültür ve sanat. İzolasyonları kaldıracak önemli unsurlarmış. (Açılış turizm ile ilgili bir açılış olsaydı, bu sefer izolasyonu turizm aracılığıyla kaldıracaktık, sağlık ile ilgili olsaydı, bu sefer de izolasyonu sağlık sayesinde kaldıracaktık.) Konumuz bu değil.

Katılımcılara baktığımızda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Sağlık Bakanı Ali Pilli, birçok milletvekili, bürokrat, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, BTHK Başkanı Doç.Dr. Kadri Bürüncük, İTÜ Kuzey Kıbrıs Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, Türkiye Vodafone İcra Kurulu Başkanı Colman Deegan, Telsim Genel Müdürü Cenk Alper ve birçok iş insanı oradaydı.

Oldukça kalabalık bir kadro.

Ve bu fotoğraf sayesinde, bilinçaltımızdaki bazı yorumlar da vücut bulmuş adeta.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin farklı bir fotoğrafı da diyebiliriz belki buna.

Sayın Özersay yok örneğin bu açılışta.

Diğer adaylar da yok haliyle.

Sayın Talat ise arkalarda bir yerlerde.

Belki de bu fotoğraf, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki adayın çekişmesine sahne olacağının sinyalini veriyor.

Örneğin, Sayın Akıncı ve Sayın Tatar, sanal gerçeklik gözlüklerini takmış. Kişiyi üç boyutlu alemin içerisine çekiveren, sanki gerçekten olayların içerisindeymiş gibi hissettiren teknoloji sihri gözlükler. Sanki de Cumhurbaşkanlığı Seçim gözlükleri. İkisi de aynı yere bakıyor ama, beyinlerinin algıladıkları gerçeklik benzer ama aynı değil. Tıpkı Cumhurbaşkanı olduklarında izleyecekleri yol gibi…

Sayın Akıncı, belli ki sanal gerçekliğe, Sayın Tatar’dan daha erken kaptırmış kendisini. Gördüğü sanal şeye, koluyla ilk Sayın Akıncı’nın uzanması, Sayın Tatarın ise durumu hala kavrayamadığını gösteren ya da her zamanki gibi eylemden önceki sakin sempatik gülümsemesi de buna işaret ediyor.

Fotoğrafın analizini biraz daha zorlarsak, Sayın Akıncı’nın uzanan kolu, daha aktif, müdahaleci, katılımcı, belki de biraz agresif bir seçim süreci sergileyeceğine, Sayın Tatar’ın sakin gülümsemesi ise, daha gözlemci, daha sakin, daha kendinden emin bir seçim süreci sergileyeceğine de işaret ediyor sanki.

Fotoğraftaki bir el, kibarca bir şeylerin bilimsel yönünü anlatmaya yeltenmiş olsa da pek de dinlenilmediği anlaşılırken, asıl dikkati, iki liderin önündeki bir parmak çekiyor. ‘’Bir saniye’’, ‘’bir dakika’’ gibilerinden bir uyarıda bulunmak istiyor sanki iki lidere de. Pek dikkate alındığı da söylenemez.

Yani özetle, ister izah, ister uyarı olsun, liderlerin ikisi de sanal gerçeklik olayına kendilerini çoktan kaptırmış!

Peki ya konuklar?

Hepsi de iki liderin sanal gerçeklik deneyimlerini geriden izlemekle meşgul.

Bu izleyiciler arasında Türkiye’nin Lefkoşa Büyük Elçisi Sayın Ali Murat Başçeri’nin de olduğunu unutmamak gerekirken; Sayın Erhürman’ın da sanal gerçeklikten belki de pek hoşlanmadığı, daha analitik olabilme ihtimalini de göz önünde bulundurmakta fayda var…

H. İlker İpekdal

0542 852 98 99