“ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs’a yapmış olduğu bu ziyaret mevcut koşullarda Ada’ya bu düzeyde yapılan ilk ziyaret olup tarihi bir önem taşımaktadır. Biden’ın, Kıbrıs sorununa iki eşit taraftan birisi olan Kıbrıs Türk tarafını da ziyaret edip Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşmüş olması da bizim için ayrı bir öneme sahiptir.
Biz baştan beri, hatta ziyaret öncesi dönemde, devam etmekte bulunan görüşmeler sürecinin hızlandırılması ve yoğunlaştırılması gerektiğini söylüyorduk. Sayın Biden’ın iki liderle bir araya geldiği 22 Mayıs akşamı yapılan yemekli toplantıda üzerinde mutabık kalınan açıklamada da belirtildiği gibi, liderler ayda bir yerine en az iki kez toplanmayı kararlaştırmışlardır. Açıklamada, diğer şeyler yanında, önceliğin kapsamlı çözüm bulmak olduğu da belirtilmektedir.
Kıbrıs Rum tarafı, gerek ziyaret öncesi yaptığı girişimler gerekse basın yoluyla ve resmi ağızdan yaptığı söylemlerle, önce Sayın Biden’ın Kuzey’e geçişini engellemeye çalışmış, bunu başaramayınca da ziyaret esnasında yaşananları ve ziyaretin sonuçlarını çarpıtmaya yeltenmiştir. Rum tarafının bu çabaları gerçeklerle bağdaşmamakta olup bu konuda yapılan tek yanlı yorumlar bir çarpıtmadan ibarettir.
Sayın Cumhurbaşkanımız ziyaretle ilgili değerlendirmelerini kamuoyumuzla paylaşmıştır. Kıbrıs Türk tarafı olarak biz ziyaretin Kıbrıs’taki görüşmeler sürecine görünürlük ve ivme kazandırdığını düşünüyor, yararlı olduğunu değerlendiriyoruz.”


 
Editör: TE Bilisim