ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs sorununun çözümünün Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendireceğini belirtti.

Biden, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. İki saatten fazla süren görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

KIBRIS

Konuşmasında Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yürütülen müzakerelere de değinen Biden, Türkiye'nin yıllardır süren tıkanıklığı aşmak konusundaki çabalarına takdirlerini ifade etti.

Adadaki iki kesimle de daha önce görüştüğünü kaydeden Biden, çözüm konusundaki olumlu beklentisini de "Belki, belki, Allah bilir" sözleriyle ifade etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Kıbrıs sorunun çözülmesi konusundaki güçlü desteği için teşekkür eden Biden, sorunun çözümünün Avrupa'nın enerji güvenliğini güçlendireceğini söyledi. Biden, Türkiye'nin anahtar ve bölgeyi Azerbaycan, İsrail, Irak ve Avrupa'ya merkez yapma yolunda tarihi bir rol oynama potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

DAEŞ...

Biden, DAEŞ'in Türkiye sınırına erişimini engellemek için yerel Sünni-Arap güçlerin nasıl daha fazla destekleneceğini görüştüklerini, her iki taraf için de öncelik olan konu hakkında görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

ABD'nin Türkiye'yle ilişkilerinin çok önemli olduğunu söyleyen Biden, taraflar arasında yanlış anlaşılma olmadığını vurguladı. Biden, "Gerçek şu ki görüştüğümüz stratejik sorularda görüş ayrılığı yok" dedi.

DAEŞ, PKK ve El Nusra'nun terör örgütü olduğu konusunda taraflar arasında görüş ayrılığı bulunmadığının altını çizen Biden, "Birlikte bu terör örgütlerinin kökünü kazıyabiliriz" ifadesini kullandı.

Görüşmede DAEŞ'in ortadan kaldırılması yönündeki ortak çabaları da ele aldıklarını bildiren Biden, planların daha olgun ve koordineli hale geldiğini, bunun neticesinde de sürecin hızlanacağına olan inancını dile getirdi.

DAEŞ'in yenilmesi konusunda Türkiye ile ABD arasında güçlü ve sağlam irade bulunduğunu ifade eden Biden, Türkiye'nin sınırlarının güvenliğini sağlamak konusunda da önemli adımlar attığını söyledi. DAEŞ ile mücadelenin en yüksek temposuna ulaştığını belirten Biden, "Bugün daha fazlasını yapmak konusunda anlaştık. Bugün DAEŞ'in Türkiye sınırına erişimini engellemek için yerel Sünni-Arap güçlerin nasıl daha fazla destekleneceğini görüştük ve bu her iki ülke için de öncelik. Böylelikle yeni savaşçılar ve ekipmanların DAEŞ'e gitmesini engelleyebileceğiz" diye konuştu.

Suriye'deki durumun siyasi yönden çözüme kavuşturulması için birlikte çalışacaklarını da dile getiren Biden, "İyimser veya kötümser değiliz, kararlıyız" ifadesini kullandı. Suriye'de siyasi çözümden yana olduklarını vurgulayan Biden, bunun mümkün olmaması durumunda DAEŞ'i hedef almaya devam edeceklerini söyledi.

Biden, DAEŞ'in Türkiye'nin varlığını tehdit eden tek örgüt olmadığını, PKK'nın da ona eşit bir tehdit olduğunu dile getirdi. PKK'nın barış ortamında yaşamak yönünde istek veya eğilim göstermediğinin açıkça ortada olduğunu belirten Biden, "Açık ve basitçe söylemek gerekirse, PKK terör örgütüdür ve yapmaya devam ettikleri şey kesinlikle çirkince" ifadesini kullandı. Türkiye'nin PKK'nın silah bırakıp çekilmesi konusunda müzakere yaptığını ve onların silah bırakmamayı tercih ederek Türkiye'ye başka seçenek bırakmadığını söyleyen Biden, siyasi çözüme ulaşılması yönündeki cesaretin sürmesi ancak halkının korunması konusunda da Türkiye'nin yapması gerekeni yapmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Başika'daki eğitim kampının da görüşmede ele alındığına işaret eden Biden, "Kediyi yüzmenin birden çok yolu vardır" şeklindeki İngilizce deyimi hatırlattı. "Umuyoruz ki Ankara ve Bağdat'la ve ilgili tüm taraflarla DAEŞ'i ortak ve koordineli çaba ile yenerek Musul'u geri alma ve
DAEŞ'in bölgedeki başka bir ülkenin uzantısı olmasını engelleme konusuna çözüm bulabiliriz" diyen Biden, bu konuda görevlendirilmediğini ancak kişisel olarak çaba sarf edeceğini söyledi.

Basın toplantısının ardından çalışma yemeğine geçildi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mabeyn Köşkü'nde kabul edilecek olan Biden'ın akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılması bekleniyor. 
Editör: TE Bilisim