Bakan Berova’nın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’yü ziyaretinde KKTC üniversitelerinin Bilimsel, Teknolojik Araştırma ve Geliştirme projelerinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenmesine ilişkin protokol ile ilgili görüşmeler yapıldı ve protokolün çağın gerekleri doğrultusunda revize edilmesi hususunda anlaşmaya varıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, KKTC üniversitelerinin teknolojik, bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi, kariyer geliştirme ve özellikle kamu kurumlarının AR-GE ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve üniversitelerin toplumsal hizmet misyonlarını yerine getirebilecek projelerden yararlanmasının önünü açacak işbirliği protokolünün en kısa süre içerisinde imzalanması kararlaştırıldı.

Görüşmede bilim ve teknoloji alanında ki gelişmelerin KKTC eğitimine yansıtılması yönünde ortak çalışmaların başlatılması için görüş birliğine varıldı.

Bakan Özlü ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, AR-GE yazılım ve teknoloji altyapısı için KKTC’ye gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belitti.

Bakan Özdemir Berova daha sonra YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette KKTC Yükseköğrenimin de yaşanan olumlu gelişmelerin devamı ve alınması gereken önlemler hakkında görüş alışverişinde bulunulurken, E-Kayıt sistemi ile ilgili de kararlar alındı.

Türkiye Cumhuriyeti’nden Kuzey Kıbrıs’a gelen öğretim üyelerinin KKTC yükseköğrenimine katkı sağladığını belirten Berova, öğretim üyelerinin adaya giriş ve çıkışlarında sıkıntı yaşamaması adına gerekli önlemlerin yeni akademik yıl başlamadan önce alınacağını ifade etti.

YÖK Başkanı Yekta Saraç ise bu konuda gereken tedbirlerin alındığını, herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını vurguladı.

Ziyarette ayrıca KKTC liselerinden mezun olan öğrencilerin de E-Kayıt sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti’ndeki üniversitelere ön kayıt yapabilmeleri için YÖKSİS üzerinden gerekli teknik çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

Gerçekleştirilen görüşmelerin sonunda YÖDAK’ın yapısının güçlendirilmesi ve üniversitelerin yasa ile kurulmasını içeren KKTC Yükseköğrenim Yasası hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu, son düzenlemeler ile birlikte ekim ayı içerisinde hazırlanan yasanın Meclis’e sunulacağı ifade edildi.
Editör: TE Bilisim