Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 5 yıl içerisinde müzakerelerin gelmesi gereken noktaya getirildiğini belirterek, “KKTC adına müzakereleri taşınması gereken noktaya taşımaktan her zaman onur duyacağım” dedi.

Eroğlu, “Çünkü artık bu noktadan geriye dönüş yoktur, bir anlaşma olacaksa bu safhada olacaktır, olmayacaksa da yine bu safhada dünya tarafından anlaşılacaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’yı yürekten kutladığını vurgulayan ve başarılar dileyen Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı nöbet değişiminden sonra Akıncı’nın kendisiyle istişare etme nezaketi göstermesi durumunda kendisiyle istişare edeceğini ve müzakerelerdeki çalışmaları paylaşacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimini, ikinci turda Akıncı’ya kaybeden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı’nda basın açıklaması yaptı. Eroğlu’na eşi Meral Eroğlu da eşlik etti.

Derviş Eroğlu, çok uzun süren Cumhurbaşkanlığı seçimi maratonunun bugün noktalandığını ve ikinci turda seçimi kazananın Mustafa Akıncı olduğunu söyledi.

“AKINCI’YI ARADIM, ULAŞAMADIM”

Eroğlu, Akıncı’yı yürekten tebrik ettiğini belirterek, Akıncı’yı birkaç kez aradığını ancak telefonu kapalı olduğu için ulaşamadığını kaydetti, Akıncı’yı ve ekibini başarılarından dolayı kutladı.

Siyasette zaman zaman makamların değiştirilmesinin gelenek hale geldiğini ve demokrasilerde bunun böyle olduğunu ifade eden Eroğlu, KKTC’de demokrasinin kökleşmesi için siyasi hayatına başladığı günden beri yoğun faaliyet içerisinde olduğunu kaydetti.

Özellikle Başbakanlık dönemlerinde KKTC’de demokratikleşmenin kökleşmesi için yapılması gereken birçok yasaya da imza attığını ifade eden Eroğlu, bugün de bu demokrasi örneklerinden birinin gerçekleştiğini söyledi.

Eroğlu, Akıncı’ya yeni görevinde başarılar dileyerek, Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 5 yıl içerisinde özellikle müzakerelerde, müzakerelerin gelmesi gereken noktaya getirildiğini kaydetti ve şunları söyledi:

“HER ZAMAN ONUR DUYACAĞIM”

“Ben aday olurken müzakerelerin pazarlıklar safhasına getirilmiş olması, BM Genel Sekreteri’nin bizim çalışmalarımızı dikkate alarak ‘bu son oyundur, artık sonuçlanması gerekir’ şeklinde ifadesi ve Genel Sekreter’in Özel Danışmanı Eide’nin gelip ‘referandum için hedef 2015 yılının sonudur’ demesi benim için önemlidir.

KKTC adına bu müzakereleri sürdürürken, müzakerelerin taşınması gereken noktaya taşınmaktan her zaman onur duyacağım. Çünkü artık bu noktadan geriye dönüş yoktur, bir anlaşma olacaksa bu safhada olacaktır, olmayacaksa da yine bu safhada dünya tarafından anlaşılacaktır.

Böyle bir zamanda müzakereleri bir anlaşmayla taçlandırmak için aday oldum. Bana destek veren tüm vatandaşlarıma teşekkür ederim. 1976 yılından beridir her zaman halkım bana güvenmiştir ve desteğini vermiştir.”

“NÖBET DEĞİŞİMİ OLARAK NİTELENDİRİLMELİ”

Eroğlu, seçimin bir nöbet değişimi olarak nitelendirilmesi gerektiğini ifade ederek, kendisinin hayatta olduğunu, yapması gereken görevler varsa yapmaya hazır olduğunu belirtti ve bundan kaçmayacağını kaydetti.

“SON SEÇİMİMDİ… BENDEN ÇOK SİYASİ PARTİLER MESAJI ALSIN”

“Bu benim son seçimimdi. Benim bundan sonra seçim kampanyaları içerisinde olmam mümkün değildir” diyen Eroğlu, siyasi hayatının seçilme-seçilmeme safhasının tamamlandığını ifade etti.

Eroğlu, uzun yıllar siyasette olan bir kişinin siyasetten kopmayacağını, düşüncelerini görüşlerini halkla paylaşacağını ifade ederek, seçimlerden her zaman dersler aldıklarını bu seçimden de almaları gereken dersleri aldıklarını kaydetti.

Bu seçimde vatandaşların da dersler verdiğini ifade eden Eroğlu, “Bu mesajları benden ziyade siyasi partilerin ve milletvekillerinin alması gerekir, vatandaş Eroğlu’na değil siyasi partilere, milletvekillerine bir mesaj vermiştir, ümit ederim bu değerli dostlarım, siyasi partiler, milletvekilleri bu seçim sonuçlarından çıkarması gereken dersleri alırlar” dedi.

“AKINCI’YLA İSTİŞAREYE HAZIRIM”

Eroğlu, Mustafa Akıncı’ya görevinde yürekten başarılar dilediğini ifade ederek, kutladı. Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı nöbet değişiminden sonra Akıncı’nın kendisiyle istişare etme nezaketi gösterirse kendisiyle istişare edeceğini ifade ederek, bugüne kadar yaptığı müzakerelerde ortaya çıkan sonuçları Akıncı’ya istemesi halinde aktaracağını söyledi.

“Neticede bu iş ülke meselesidir, ülkenin halkın geleceği ile ilgili bir durumdur” diyen Eroğlu, hiçbir zaman görevden kaçmadığını, ülkesi, devleti ve halkı için göreve devam etmeye hazır olduğunu kaydetti.

KKTC halkına yürekten teşekkür eden Eroğlu, “bugün son makamını hayırlısıyla Akıncı’ya devredeceğini” ifade ederek, Akıncı’nın başarılı olmasını temenni etti.

EŞİNE TEŞEKKÜR ETTİ, BUNDAN SONRA AİLE HAYATINI YAŞAYACAĞINI SÖYLEDİ

Derviş Eroğlu, siyasi yaşamı boyunca her zaman yanında olan ve sıkıntılarını paylaşan eşi Meral Eroğlu’na teşekkür ederek, bugün Kıbrıs Türk siyasi yaşamında yer ettiyse bunda eşinin payının ve katkılarının büyük olduğunu söyledi.

Eroğlu, hayatının bundan sonraki döneminde de eşi ile birlikte ailesiyle geçireceğini ifade ederek, “Bundan sonra yaşamadığım sosyal ve aile hayatımı yaşama gayreti içerisinde olacağım” dedi. 
Editör: TE Bilisim