İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay, belediyelerin yeniden yapılanması için gerekli çalışmalara katkıda bulunacaklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay bugün Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli başkanlığındaki Belediyeler Birliği heyetini kabul etti. Birlik, Belediyeler Yasası’nda öngördükleri değişiklikleri içeren bir çalışmayı Bakan Uluçay’a sunarken, belediyelerin devlet katkı payının yüzde 8.5’ten yüzde 10’a çıkarılmasını talep etti ve çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarının da bu katkıdan devlet tarafından kesilmesini önerdi.

ULUÇAY: “BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Kabulde konuşan İçişleri Bakanı Uluçay, Belediyeler Yasası’yla ilgili daha önceki çalışmaları da ele alarak yeni bir çalışmanın kendileri tarafından da yapıldığını ve bunun Meclis’te komite aşamasında olduğunu dile getirerek, yasanın özellikle belediyelerin hem Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı prim borçlarının, hem de vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Uluçay, yeniden yapılandırma yanında belediyeler için yeni bir kaynak yaratılmasının düşünüldüğünü, 2015 bütçesinde, belediyeler için katkı payını yükseltecek bir kaynak yaratarak daha rahat bir ortamı sağlamayı hedeflediklerini dile getirerek, henüz sonuca varamasalar da bu yönde çalışmalar yaptıkların anlattı.

“SÖZLERİN HAVADA KALMASINI TERCİH ETMİYORUZ”

İçişleri Bakanı Uluçay, belediyelerin katkı payının artırılmasını Maliye’nin bu amaçla bütçeden bir kaynak yönlendirmesi şeklinde düşündüklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Oluşamayacak bir kaynağın peşinden gidip de birtakım sözlerin havada kalmasını tercih etmiyoruz. O yüzden önce elimizdeki olanaklar çerçevesinde bir çalışmayı öngörüyoruz. Yani ayağımızı yorganımıza göre uzatmayı tercih ediyoruz. 2015 bütçesinde de tercihimiz ön planda olacaktır. O yüzden bu çalışma devam ediyor, sonuçlandığı zamanda sizlerle de paylaşacağız.”

Hedeflerinin belediyeleri rahatlatarak 4 yıl sonrasına daha etkin hale gelmesini sağlamak olduğunu belirten Teberrüken Uluçay, kendisine verilen önerileri tek tek inceleyip yasa hakkında ilgililerle bir araya gelerek belediyelerin en iyi şekilde hizmet vermesini sağlamaya çalışacaklarını vurguladı.

BENLİ, YASADA TALEP ETTİKLERİ DÜZENLEMELERİ İÇEREN ÇALIŞMAYI SUNDU

Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli de, 51/95 sayılı Belediyeler Birliği Yasası’nda önemli değişikler öngörmelerinden dolayı göreve geldikleri günden itibaren her partiden bir belediye başkanının da olması koşuluyla bir komite kurduklarını kaydetti.

Komite olarak yasada yapılması gereken düzenlemeler hakkında çalışma yaptıklarını dile getiren Benli, bu çalışmaları İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay’a takdim ederek belediyelerin daha verimli hale gelmesi için çaba harcadıklarını belirtti.

“KATKI PAYININ YÜZDE 10’A ÇIKARILMASI KIRMIZI ÇİZGİMİZ”

Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde bulunan Belediyeler Yasası’nda özellikle belediye çalışanlarının İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigorta primleri gibi haklarının belediye katkı payından kesilmesini öngören bir çalışma yaptıklarını söyleyen Benli, aynı zamanda belediyelerin devlet katkı payının da yüzde 8.5’ten yüzde 10’a çıkartılmasını istediklerini ve bunun kırmızı çizgilerinden bir olduğunu vurguladı.

Yasa düzenlemelerinde bunların dikkate alınmaması halinde gerekeni yapacaklarını da sözlerine ekleyen Benli, İçişleri Bakanı Teberüken Uluçay’a kendilerini kabul etmesi ve çalışmalara katkı yapmasından dolayı teşekkür etti. 
Editör: TE Bilisim