On iki belediyenin Başkanları Toplumsal Demokrasi Partisi Başkan Mehmet Çakıcı ile görüştü.

Çakıcı, belediyelerin şikâyetlerinde haklı olduğunu ve mecliste söz konusu belediyelerin sorunlarını gündeme getirmenin görevleri olduğunu belirtti.

Görüşmede on iki Belediye Başkanı adına konuşan Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara, bazı kırsal kesim bölgelerindeki belediyelerin maddi sıkıntılarına atıfta bulunarak “Özellikle kırsal kesimde yaşan insanlarımızın yaşam standardına da etki etmeye başlamıştır” dedi.

Yerel gelirleri daha yüksek olan belediyelerin sorumluluğu altında yaşayan insanların kırsal kesimlere göre daha sağlıklı bir çevreye sahip olduğunu kaydeden Buhara, “Belediyeler arasında ayrımcılık vardır… Bir tarafta bazı belediyeler asfaltını yapamazken en gerekli hizmetleri veremezken diğer taraftan bir belediye festivallere, bir festival için trilyonlar harcayabilir” dedi.

Buhara, 2006’da yapılan nüfus sayımında öğrenci ve yurt dışından gelen işçilerin de kalıcı nüfusa (dejure nüfusa) dahil edilmesiyle kırsal kesimlerin katkı payından kesilerek büyük yerleşim yerlerine verilmesinin, sokak aydınlatması ücretlerinin artık belediyeler tarafından toplanmamasının, KDV’nin yüzde 16’ya çıkartılmasının ve küçük yerleşim yerlerinin daha büyük yerleşim yerlerine bağlanması ile artan masrafların, belediyelerin mali sıkıntıya girmesinin esas nedenleri olduğunu savundu.

Kırsal kesim belediyelerinin yüzde 35 mali kayba uğradığını kaydeden Buhara, “Mali kriz nedeniyle hizmet veremiyoruz” dedi.

Buhara, limanlardan yolcu başına alınan vergilerin, trafik cezalarının, kıymet tartı ücretlerinin bir havuzda toplanarak nüfusa göre dağıtılması, devlet katkı payının yüzde 10’a çıkarılması, belediye araçlarında kullanılan yakıta vergi yansıtılmaması, yerel yönetimlerde KDV’nin yüzde 5’e geri çekilmesi ile Kıb-Tek’ten “yer işgal harcı” ve Kıymet ve Tartı Ücreti alınmasının geliri düşük olan belediyelere ek gelir getireceğini söyledi.

Buhara Çakıcı’ya söz konusu belediyelerin sorunlarını ve öngördükleri çözümleri içeren yazı da sundu.

ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, söz konusu kırsal kesim belediyelerinin şikâyetlerinde haklı olduğunu ve kırsal kesim bölgelerindeki halkın adil bir hizmet alamadığını savundu.

Sokak aydınlatması için alınan ücretten dolayı halkın büyük bir mağduriyet yaşadığını ifade eden Çakıcı, “Ülkede en büyük sorunlarımızdan biri yerel yönetimlerle ilgilidir. Yollarımızla ilgili aydınlatmamızla ilgili, temizliğimizle ilgili… Demek ki daha çok katkıya ihtiyaç var. Bunu daya yaratacak mekanizmayı hükümet yaratması lazım” dedi.

Çakıcı, sorunları mecliste gündeme getirmenin görevleri olduğunu söyledi.

Çakıcı ayrıca, Türkiye ile KKTC arasındaki mali işbirliği protokolünün uygulanacağı yönünde gizli olarak imza atıldığını da savundu. 
Editör: TE Bilisim