23 Eylül Saat 17.00 de Bedesten’de açılacak sergi 26 Eylül tarihine kadar izlenebilecek.

Kaybolmaya yüz tutmuş Lefkoşa çeşmelerine bir gönderme olarak, AlashiaTerracotta Sanat Topluluğu ,tarafından organize edilen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilip, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gelecek için Ortaklık tarafından desteklenenen program çerçevesinde belirli periyotlarla Bandabuliyada gerçekleşen seramik atölye çalışmaları Bedesten’de 23 Eylül tarihinde saat 17.00 de izleyiciyle buluşuyor .

Lefkoşa çeşmelerinden esinlenen çalışmalar, atölye çalışmalarına katılımcıların aktarımları ile moderlize olarak çeşme motifleriyle yeni bir senteze ulaştı. Bu aktarımların sentezi ve geçmiş kültürlerin izleriyle oluşan çalışmalar “Kaybolan Lefkoşa Çeşmelerinin İzinde dolaşırken” ismiyle 23 Eylül tarihinde Bedesten’de seyirciyle buluşacak.
Atölye çalışmalarını yöneten Mümine Özdemirağ Yağlı ve Rauf Ersenal’ın “Testilerde geçmişin izleri “ve Ayhatunun Ateşin’in “Suyun Rengi” isimli çalışmalrının’da yer alacağı sergi açılışında HeranMirillo’nun flütüyle müzik dinletisi , TuncerBağışkan ‘ın Lefkoşa çeşmeleri ile yaptıkları araştırmalar ve fotoğraflardan yola çıkılarak Hakan Çakmakın yorumuyla yapılan film izlencede olacak.

Proje küratörü ve AlashiaTerracotta Sanat Topluluğu başkanı Ayhatun ATEŞİN; Lefkoşa kentinini n fiziki yapısında çeşmeler önemli bir yere sahiptir. Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmeler belirleyici unsurlardan biridir. Geçmiş kültürlerin özellikleri ve izleri gelecek kuşaklara aktarımda el sanatlarının iyi bir iletişim aracı olduğu düşüncesiyle seramikçalıştayı düzenledik. Çok basit görünen bir kültür oluşumunun üzerindeki bir motifin ardında binlerce yıllık bir kültürel oluşumun gelenekleri, görenekleri, efsaneleri ve inançları yatmaktadır. Bir ülkenin kalkınmasında ki en önemli unsurlardan biri ülkenin maddi manevi kültürünün araştırılıp,yaşatılıp,tanıtılması ve buna dayalı olarakda el sanatlarının geliştirilmesidir.Geçmiş kültürlerin özellikleri gelecek kuşaklara aktarmada tarih boyunca yazılı kaynaklar kadar etkili el sanatları ürünleri her zaman iyi bir iletişim aracı görevi görmüştür. Turizime,eğitime,kültüre,sosyal,ekonomik gelişmeye ve ruh sağlığına olumlu katkıları ile ayrıca toplumun paylaşma ve imece duygularının gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.
 
Editör: TE Bilisim